A városszépítők és az iskolások

Megosztás

A városszépítők és az iskolások

Városszépítőként két irányvonalat követünk. Egyik a város „szebbé tétele”, a másik, a gyerekek természet- és környezettudatos ismereteinek bővítése, gondolkodásának formálása ebben a témában. Nem csak jól hangzó, üres kijelentés ez. Példa rá, hogy május végével kezdődően egymást követik a közös programok.

Először a „Fiatalok az épített és természeti értékek védelméért” című pályázatban elért sikereikért országos elismerésben részesültek, a Budapesti Történeti Múzeum Barokk udvarában díjakat vettek át: Rónyai Dominik és Légrádi Simon 7., Trencsényi Bence 3., és Horváth Tamara 1.osztályos tanulók. Gratulálunk nekik ez úton is, és jövőre is várjuk alkotásaikat rajzban és írásban!

Ezt követően a Diák Önkormányzati Nap keretében a Zöld Sátorban fogadtuk az alsó tagozatosokat, közel 200 kisdiákot. „Kirakóztak”. Azaz, képeket raktak össze, majd megbeszéltük velük, mit is látnak azokon. A műanyagszemétbe gabalyodott állatokat, az erdőterületek csökkenését, vagy éppen egy-egy lelkes civil vagy civilcsoportok munkáját a letarolt erdőségek rehabilitációjáról, a felerősödő emberi természetrombolásról, stb. Jutalmul TermészetBúvár Magazinokat kaptak.

A ballagó 8. osztályosok immár 4. éve megkapják tőlünk búcsúajándékként a Martfűt bemutató, a városról szóló kiadványt. Ebben benne van a régmúlt, a közelmúlt és a jelen. Benne van az összes ballagó 8.-os diák neve, a tanítóké, tanároké, akik 8 év alatt próbálták a tudomány rájuk szabott mennyiségét – több-kevesebb sikerrel – az agysejtjeikbe átültetni.

Az iskola vége után pedig – immár 5. éve – kezdődnek az általunk szervezett táborok.
Előbb a Városszépítő tábor – az idén először, részben önkormányzati pályázati pénzből, majd a második héten a Természetvédelmi tábor, melyre az AKE-nél pályáztunk sikeresen. Az idei fő témánk a Tisza és a Tisza-part, annak növényei, állatai, amit ad- és amit elvesz. Újdonságként velünk lesznek – zömmel – a táboros gyerekek nagyszülei is, akik egy kis okostelefon-, laptop használatot tanulhatnak a gyerekektől. A záróprogram – stílusosan – egy Tiszai hajóút lesz. Ezen Kisújszállás és Cegléd városszépítős gyerekeiből is lesznek, képviselve városukat és „anya” egyesületüket. Mindkét tábor ingyenes. Ebédet, védőitalt, tízórait, pólót kap minden résztvevő.

Mindezen programok megvalósításához kevesek lennének a mi elképzeléseink, ötleteink. Ehhez kell az iskolavezetéssel a közös gondolkodás és a maximális támogatásuk is.
Ezúton is köszönjük nekik a gyerekek és a magunk nevében! A régi szlogen kicsit átírva: Jövőre ugyanezen programok, majdnem ugyanazon gyerekekkel és városszépítőkkel, Martfűért!

Vinczéné Balogh Magdolna

Martfűi Városszépítő Egyesület

vezetője


Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.