• Adó 1%

Kirándulás Poroszlón

Megosztás

2017. október 16.

Kirándulás Poroszlón

A Városszépítő Egyesületünk 2017. szeptember 16.-án Poroszlón tett kirándulást.

Évek óta terveztünk egy közös programot, azonban különböző okok miatt mindig elmaradt.
A tagok nagy örömmel fogadták ezt a kezdeményezést, 21 fő vett részt is vett rajta.

A csapat kiegészült a Kossuth úti Nyugdíjas Egyesület tagjaival. Külön busszal indultunk Martfűről. Az úton rövid időn belül jó hangulat alakult ki, előkerültek a köszöntő italok és a finom sütemények.

Megérkeztünk Poroszlóra, ahol elénk tárult a Tisza-tavi Öko-centrum kimagasló épülete és a rendezett környezete. Magyarországon egyedül álló látogató központ, ahol kapcsolódik egymáshoz a turizmus és a természetvédelem.
Az épületen belül egy sejtelmes víz alatti világ fogadott bennünket. Itt láthattuk Magyarország ismert, ám annál ritkábban látott védett halait, pl. magyar bucó, lápi póc, kecsege. A leglátványosabb az üveg-alagút volt, ahol az egykoron élt halóriást a vizát csodálhattuk meg, amint 1,5-2 méteres példányai a fejünk fölött úsztak. Fölfelé haladva az épületben, emeletenként különböző kiállításokat néztünk meg, amelyek a vízi világgal voltak kapcsolatban. Az épület tetejére érve elénk tárult Poroszló és a Tisza-tó gyönyörű látképe.

Az Öko-centrumhoz kapcsolódik a gát másik oldalán, a Tisza-tó partján található kikötő, ahonnan rendszeres kishajó-járat indul a Vízi Sétányhoz és szakavatott vezetőkkel, csónakokkal lehet felfedezni a tó csatornákkal, szigetekkel szabdalt különleges világát. Ezen a programon is részt vettünk, megismerkedve a tó élővilágával (tavirózsa, sulyom, gém, pelikán).

A jó hangulatú csónaktúra után körbe sétáltunk az épületet körülvevő parkot, ahol megtekintettük a magyar őshonos állatokat (szürkemarha, többfajta juh, dánvad, stb.) is.
Az Önkormányzat tulajdonában lévő tájházhoz pallóösvényen lehet eljutni. A meglévő tájház régi relikviáival igen gazdag bemutatóanyagot tártak elénk.
A park része két szárazföldi és egy vízi játszótér is, valamint egy sportpálya.

A program befejezését követően közös estebéden vettünk részt.
A lelkes társaság kiértékelte a látottakat. Kiderült, hogy mindenki jól érezte magát, és közös volt az a vélemény, hogy minden évben kell szervezni egy hasonló kirándulást!

Kardosné Kovács Marianna
titkár


Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.