• Adó 1%

Legszebb Konyhakert martfűi fotói 2021

Megosztás

Legszebb Konyhakert martfűi fotói 2021

Kertészkedés a pandémia második évében.

Lassan vége az évnek. A természet is – benne a kertek – nyugodtabb arcukat mutatják. A veteményesekben még található néhány tő póréhagyma, sóska, az áttelelő saláták, rukkolák, de már nem tobzódnak a színek, a formák, az illatok. Zömmel felásva/szántva/kitakarítva várják a tavaszt.

Itt volt az ideje, hogy megtartsuk a Magyarország Legszebb Konyhakertje országos mozgalom helyi évzáró/értékelő összejövetelét is.

Ha csak a kertek oldaláról nézzük a 2021-es évet, akkor sem sorolhatjuk a „ezt a jót nem lehet fokozni” évek közzé, a pandémiáról nem is beszélve! Mégis minden – általunk látogatott – kertben találtunk egy-két: jéééé, fantsztikus, ilyet még nem láttam, ez másoknak is példaértékű, stb. megjegyzésekre serkentő növényt, sövényt, kertrészletet.

Nagyon családiasan, kötetlenül zajlottak a kertszemlék, és most az évzáró rendezvény is.

Legszebb Konyhakert martfűi fotói 2021

Bár a kiírás elegendőnek tartott volna a pandémia miatt egyetlen látogatást/fotózást is, de szépet nézni/látni két-három alkalommal is elmentünk! S nem csak a szabályos zöldségágyásokat, hatalmas paprikákat, paradicsomokat, a gyümölcstől roskadozó fákat, és bokrokat, gyönyörű szőlőlugasokat láttunk, hanem sok más csodát is!

Mert csodás dolog, amikor egy rózsakert fogadja a kertet látogatót – Szalai Szilárdéknál; vagy olyan önmagát minden évben megújító újzélandi spenót ágyást látni, amely vetésének idejére – lehet az 10 évvel ezelőtt is – a gazdája sem emlékszik: Lónyi Istvánéknál. Az újrahasznosítás egyedi módját láttuk Pálinkás Józseféknél. A régi csirkeitató most a kert hasznos beporzóinak, a méheknek, darazsaknak biztosította a nyári hőségben az életető/hűsítő vizet. Viszonzásul egyetlen csípést sem kaptak! A gyümölcsfáknak van egy remek tulajdonságuk. Nagy eséllyel lehet ifjítani azokat. Pálinkás Páléknál erre láttuk kísérletet. De ott van a gazda előre látása is! Bár az öreg fa még terem, de – biztos, ami biztos – a közelébe már elültette a fiatal csemetét. Van kert – a mienk – ahol minden termő m2 mulcsozva van, hogy kevesebbet kelljen öntözni, ne kelljen kapálni, a hőség ellen védve legyen a talaj, benne a növények gyökere. Nem szép, de hasznos megoldás! Tudják, hogy a Lidl-ben árult hatalmas paprika nem csak étkezésre való, hanem magfogásra, azaz tovább szaporításra is? Bizony Polgár Andrásné Ilonka úgy beleszeretett abba a hatalmas paprikába, hogy nem csak megették, de magot is fogott belőle, és csodás termésben gyönyörködhettünk, ízlelhettük! Vannak, akik úgy szeretik a kertjüket és olyan odaadással gondozzák, hogy – dacolva a nyári hőséggel – olyan gyeppótlást tudnak végezni fa alatt (!) fű-vetési szezonon régen túl, amire nincs magyarázat! Erdélyi András mosolyogva hárította el csodálatomat és kérdéseimet, pedig valóban érdekelt volna a „csoda”.

A szezonzáró rendezvényünkön megnéztük a kertekről készült fotókat. Némelyiknél hosszabban időzve kitárgyaltuk az ott látott megoldást, a növénytársítást, az okot, hogy a gazda miért is úgy csinálta. Élénk eszme-csere folyt egy-egy fajtáról, vetési időről, permetezésről.

Azaz tanultunk egymástól!

A kertekről készült fotóválogatást megtalálják az egyesület honlapján: varosszepito-martfu.hu

Megbeszéltük, hogy 2022-ben is folytatjuk. Mármint mi a fotózást, a beszélgetéseket – hiszen a kertje művelését mindenki a saját gyönyörűségére és hasznára végzi, nem a „verseny” kedvéért.

Vinczéné Balogh Magdolna
Martfűi Városszépítő Egyesület

Legszebb Konyhakert martfűi fotói 2021

Legszebb konyhakert 2021

Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.