• Adó 1%

Lezajlott az idei Természetvédelmi táborunk záróprogramja.

Megosztás

Lezajlott az idei Természetvédelmi táborunk záróprogramja.

A Tiszai hajóúton határoztuk el, hogy „szárazföldön” is meghallgatjuk Horváth Bála vízmérnök a Tisza arcai című előadását.

Érdekes altémákat hallhattunk a Tiszáról: pl. a kialakulásáról, a szabályázásáról, megismerhettük a fokgazdálkodást, a Tisza hidakat az elsőtől a jelenlegiig, a még -, és már nem működő szivattyútelepeket, amelyeknek a belvíz védelemben van- és volt nagy szerepük. Gyönyörű fotókon láthattuk pl. a Tisza part növényeit, bogarait, lepkéit, a Tisza halait, a Tiszavirágzást. No és a Tisza másik arcát. A 2000-es árvíz számadatait, a képeit, az emberek emberfeletti küzdelmét az árral.

A másik előadónk Urbán Sándor a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Szolnok megyei elnöke volt, aki a Tisza part madárvilágát mutatta be. Fotókkal illusztrálta a leggyakrabban megfigyelhető madarakról tartott rövid ismertetőit. A vadkacsákról, a gólyákról, a gémekről, a harkályokról, a baglyokról, az aranyos télapóról és társairól. Látványos, sok ismeretet adó volt az előadása. Külön élmény volt, hogy többen felismerték azokat a kistestű madarakat, amelyek télre behúzódnak a lakott területre, és látogatják a madáretetőket.

A táborosainkon (felnőtteken és gyerekeken) kívül eljöttek ismét a Ceglédi Városvédő és Szépítő Egyesülettől Kocsis István elnök úrral az egyesület elnökségi tagjai is. Nekik nagy élmény volt ez a program is. Öröm volt hallani tőlük, hogy a két program révén bizony kicsit beleszerettek a számukra idegen Tiszába! De voltak más civilszervezettől, és a város lakóiból is néhányan. Az előadás legfiatalabb résztvevője 2. osztályos volt, a legidősebb 82 éves!

A program végén rövid összefoglaló hangzott el a táborról, és a pályázatot kiíró AKE-ről. Könyvjutalmakat vehettek át a táborban legaktívabb résztvevők, valamint Természet BÚVÁR-, és Martfűt bemutató kiadványokat az érdeklődők.

A jelenlévők kérték, várják a folytatást. Az ismeretük bővítéséért, az együtt töltött szabadidőért. Folytatjuk!

Vinczéné Balogh Magdolna
városszépítő

Természetvédelmi tábor záró napja

Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.