• Adó 1%

Minden szemét számít! Szelektív hulladékgyűjtés a jobb jövő reményében

Megosztás

Minden szemét számít!
Szelektív hulladékgyűjtés a jobb jövő reményében

 

Alapinformációk:

Kommunális SZEMÉT: fekete kukába, fekete tetejű konténerbe dobandó, NEM HASZNOSÍTHATÓ. Kétpóra a lerakóba kerül. pl: szennyezett papír, használt pelenka, romlott ételmaradék, stb.

Szelektíven gyűjthető HULLADÉK: sárga tetejű kukába, feliratos konténerbe HASZNOSÍTHATÓ. Szolnokra kerül, ahol előfeldolgozzák, bálázzák. pl: papír, fémdobozok, műanyag flakonok, PET palackok, stb.

Komposztálható HULLADÉK: Zöld tetejű kuka,- konténer HASZNOSÍTHATÓ
Kétpóra kerül, ahol KÜLÖN kezelik, komposztot készítenek belőle: pl. levágott fű, növények, ágak, gyümölcsök hulladéka, stb.

 

A szelektív hulladékgyűjtés Magyarországon már régóta jelen lévő újra-hasznosítási forma.
Szép emlékeket őrzünk gyerekkorunk iskolai papírgyűjtéseiről – mely hagyomány a mai napig jelen van –, ahogyan a MÉH telep fogalma is legtöbbünk számára ismerős.
A napjaink konténeres és a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtése a 2000-es évek óta kezdett elterjedni hazánkban. Martfűn már több, jól megközelíthető szelektívgyűjtő sziget található és rendszeres házhoz menő hulladékgyűjtés működik.

Hogy miért is van szükség a hulladékok szelektív gyűjtésére?
A szelektív hulladékgyűjtést követően a hulladék, mint nyersanyag újra felhasználhatóvá válik, így készülhet újra a szemétből például virágcserép, naptár, gumilabda, hólapát vagy befőttes üveg.
Ez a folyamat környezetkímélőbb, mint az új nyersanyagok kitermelése, illetve így nagy mennyiségű szennyező hulladéktól mentjük meg a Földet.

Számtalan cikk kering az interneten, ami segítségünkre lehet a háztartásban keletkező hulladékok megfelelő gyűjtésében, és a közterületeken elhelyezett szelektív hulladékos konténerek használatában.
A gyűjthető hulladékok listája azonban szolgáltatóként változhat, emiatt segítséget kértem a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Szolnoki Irodájától (ők foglalkoznak a martfűi szeméttel) , majd egy üzemlátogatás során rengeteg hasznos információval gazdagodtam, melyeket ezúton szeretnék megosztani a Kedves Olvasókkal.

 

A szolnoki átrakó és válogatóüzemben több méter magasan tornyosulnak a településekről (köztük Martfűről is) kukás autókkal behordott hulladékból válogatott és préselt műanyag-, fém- és papírbálák, melyek értékesítése hazai vagy külföldi feldolgozó cégeknek történik. Mivel feldolgozásra csak meghatározott típusú-, és minőségű hulladék kerülhet, nagyon fontos, hogy mi kerül, és milyen állapotban a városokban elhelyezett konténerekbe.
Ami ugyanis újra-hasznosításra alkalmatlan, az a kommunális hulladékkal együtt a Kétpón található hulladékdombok rétegeiben végzi, melyek sajnálatos módon évente közel 70 000 tonna hulladékkal gyarapodnak.
Ez a mennyiség sajnos még elszomorítóbb, ha belegondolunk, hogy ennek egy nagy részét műanyagok teszik ki. A műanyag ugyanis teljesen sosem bomlik le, csupán egyre kisebb és kisebb darabokra esik szét, mely hosszú folyamat során – ami 10-től 1000 évig is eltarthat – részecskéivel szennyezi a földeket, bekerülve a vízhálózatba és onnan az élő szervezetekbe, beleértve az embert is.
Ezen a helyzeten azonban odafigyeléssel, és közösségi összefogással mi magunk tudunk változtatni, hogy a természettel harmóniában egy egészségesebb világban élhessünk.

A szelektív hulladékgyűjtés legegyszerűbb módja a megelőzés, azaz olyan termékek vásárlása, melyek csomagolásmentesek. Emiatt is érdemes környékbeli termelőktől vásárolni, – amit csak lehet – , amellett, hogy minőségben garantáltan jobbat kapunk a multiknál megvásárolhatónál.
Bárhol is vásárolunk, vigyünk magunkkal bevásárló táskát, hálós-, vagy szövet szatyrot, melyekbe zöldséget, gyümölcsöt, vagy pékárut is tehetünk, és ezeket akár mi magunk is elkészíthetjük régi függönyökből, maradék anyagokból varrva.

A társasházakban élők háztartásában keletkező hulladékok gyűjtésénél segítséget nyújthat néhány, a célnak megfelelő kisebb szemeteskuka vagy zsák, melyekbe elkülönítve rakhatjuk a műanyag, fém, papír és üveg hulladékot, – mindaddig, amíg le nem visszük a konténerekbe – ezzel csökkentve a kommunális szemét mennyiségét. A főzés során keletkező szerves anyagok kitűnő alapanyagát képezhetik a kertben, vagy a közösségi téren elhelyezett komposztálónak, melynek végterméke értékes tápanyagokkal dúsítja termőföldünket. Az ételmaradékot adjuk a házi-, vagy közösségi cicáknak.

A szelektíven gyűjtött hulladékok kidobásánál egyik legfontosabb szabály, hogy mindent a megfelelő konténerbe dobjunk ki, és semmi ne kerüljön bele, ami nem odavaló.
Az újra-hasznosítható műanyagok közé tartozik például az italos palack (PET), szatyor, csomagoló fólia, kozmetikai és tisztítószeres flakon, salátás doboz, és a ’nem zörgős’ csomagoló anyagok.
Papír szemétnek minősül bármilyen tiszta, nem zsíros újságpapír, kartondoboz, csomagolópapír, kiöblített italos karton (Tetra Pak), tojástartó, könyvek és füzetek.
Fémekhez kerül az alumínium italdoboz, alufólia, és egyéb fém konzervdoboz.

Fontos, hogy tisztán, kiöblítetten tegyünk csak a hulladékgyűjtőkbe. A tisztítást akár mosogatáskor a használt öblítővízzel is elvégezhetjük. Egy zsíros, erősen szennyezett pl.doboz, egy egész konténer tisztán válogatott hulladékát képes újra-hasznosításra alkalmatlanná, azaz szemétté tenni!
Mivel az újra-hasznosításra alkalmas hulladékot kézzel válogatják a szolnoki üzemben, a rossz helyre dobott idegen és káros szemét veszélyt jelenthet az ott dolgozókra. Gondoljunk csak egy vegyszerrel teli flakonra, használt injekciós tűre, vagy törött üvegre.

Sajnos ma még nagyon sok hulladéktípust nem lehet feldolgozni. Ilyenek például a műanyag vagy hőkezelt-papír poharak, bizonyos joghurtos és tejfölös poharak, a narancsos-hálók, gyógyszeres csomagolók, a ’zörgő’ műanyag csomagolók, mint pl. a csipszes zacskók és a hungarocell/nikecell.
Emellett a méret is számít! Egyrészt, ha mi magunk tapossuk laposra a palackot és tejes dobozt, több helyet hagyunk más szemetének is, így nagyobb mennyiség fér egy kukába, kukás autóba, és az nem sok levegőt szállít Szolnokra. Másrészt a szolnoki hulladékválogató gépei a 8 cm-nél kisebb hulladékot még a válogatás előtt kiszűrik. Ezért is érdemes a műanyag kupakokat külön gyűjteni és egy jó ügy érdekében eladományozni.
Hasonlóan az ajándékozás öröméhez vagy csekély bevételhez juthatunk, ha régi bútorainknak, vagy nem használt konyhai felszerelésünknek apróhirdetési felületeken keresünk új tulajdonost, ezzel csökkenthetjük az évente rendszeresített lomtalanításra kitett hulladék mennyiségét.

A környezettudatos életmód kezdeti lépései gyakran sok figyelmet és energiát igényelnek, rutinná formálva őket azonban fejlesztik felelősségtudatunkat és erősítik hitünket, hogy jövőnk a saját kezünkben van, melyet cselekedeteinkkel tehetünk jobbá. Közösség formáló ereje egy csoportosan megszervezett szemétszedés, vagy közösségi komposztáló építése során segítséget nyújthat új barátságok kialakulásában és generációk összekapcsolásában. Legyen szó idős, fiatal vagy felnőtt korúakról, az összefogás egy fentarthatóbb életmódért mindenki életében pozitív változást hozhat.

A Martfűi Városszépítő Egyesület segítségével hamarosan elkészül egy részletes szelektív hulladékgyűjtést segítő anyag, mely az egyesület honlapjáról lesz díjmentesen letölthető. Ezúton várjuk magánszemélyek és csoportok jelentkezését ötletbörzére, hogy hogyan tehetnénk Martfű lakóinak életét jobbá a természet megóvása és gazdagítása mellett.

Az anyagot összeállította Nagy Brigitta önkéntes Martfű

 

 

 


Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.