• Adó 1%

3000 évig is élhet az Andok örökzöld növénye a yareta

Megosztás

3000 évig is élhet az Andok örökzöld növénye a yareta

A yareta vagy más néven Azorella Compacta (spanyolul “Llareta”) egy szekfű-féle párnanövény mely Dél-Amerikában, az Andokban őshonos. Peru, Bolívia, Chile és Argentína területén található 3200 és 4500 méteres tengerszint feletti magasságban. Akár 3000 évig is élhet a száraz klímájú, magas fekvésű andesi térszíneken. A tekintélyes méretű sziklát sűrűn benövő, kissé tüskés hatású, apró levélkék olyan erősek, hogy az ember súlyát is elbírják, sértetlenül. A yareta egy örökzöld, évelő növény. A virágait rovarok porozzák be.

A Yareta örökzöld évelő, rózsaszín vagy levendula virággal. A rovarok beporzják őket .

A növény inkább a homokos, jól vízelvezető talajokat részesíti előnyben. Táplálkozási szempontból gyenge, savas, semleges vagy bázikus (lúgos) talajokban nőhet 5200 méter (17,100 láb) magasságig.  Yareta jól alkalmazható a magas besugárzási aránya jellemző a Andok Highlands, és nem képes növekedni árnyékban. A növény levelei rendkívül kompakt, sűrű szőnyéssé nőnek fel, amely csökkenti a hő- és vízveszteséget.  Ez a szőnyeg a talaj közelében nő, ahol a levegő hőmérséklete egy vagy két Celsius fokkal magasabb, mint az átlagos léghőmérséklet. Ez a hőmérsékleti különbség a talajfelület által újra sugárzott hosszúhullámú sugárzás eredményeként következik be (ez általában a Puna sötétszürke-feketéje).

A Yareta becslése szerint körülbelül 1,5 centiméter (0,59 hüvelyk) növekszik évente.  Becslések szerint sok jaretta 3000 évesnél idősebb.  Hagyományosan üzemanyagra szüretelték, de nagyon lassú növekedése miatt ez a gyakorlat nem fenntartható. Tovább a teljes cikkre>>>>

3000 évig is élhet az Andok örökzöld növénye a yareta

 


Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.