A beporzó rovarok ünnepnapja

Megosztás

A beporzó rovarok ünnepnapja

Mi azonos az alábbiakban? Nappali pávaszem, háziméh, zengőlégy, kacsafarkú szender, poloskák, fülbemászók, zöld fátyolka, darazsak, stb.
Az, hogy mindegyik a beporzók közzé tartozik!

2018 ÓTA MÁRCIUS 10.-ÉN ÜNNEPELJÜK A BEPORZÓ ROVAROKAT.

Miért van szükség felhívni a figyelmet a természet olyan szereplőire, amelyek túlélték a dinoszauruszokat (300 millió éves lenyomatokat találtak szitakötőkről, rovarokról)? Mert az utóbbi évtizedekben annyi változást okozott az ember a természetben (rovarölő vegyszerek alkalmazása a szántóföldeken és a házikertekben, tisztítószerek, mosószerek a háztartásokban, stb.), a vadnövények irtása, a szélsőséges, rövid időn belüli hőmérséklet-ingadozások, stb. amelyek mind-mind a beporzók számának nagyarányú – helyenként 75 %-os – csökkenéséhez vezetett.

Pedig a beporzó rovarok számának csökkenése kevesebb növényi élelemmel: zöldséggel, gyümölccsel jár. Az természetes, és mindennapos, hogy a méhészek repcetáblák, gyümölcsösök mellé telepítik a kaptáraikat virágzáskor. De az embereken múlik, hogy ne kelljen létráról, ecsettel beporozni a virágokat a termés érdekében, mint ahogy már távol-keleti képeken lehet látni!


Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.