• Adó 1%

Magyarország legszebb konyhakertjei 2020

Megosztás

   

Magyarország legszebb konyhakertjei.

Sári Kovács Szilvia Karcag alpolgármestere által 7 éve meghirdetett versenyben Martfű is részt vesz kezdetek óta.  Ez természetes, mert akár a kertvárosi részeken, akár a Zsófia kertben szépen, gondosan művelt parcellákat (is) látni.
A versenybe való bekapcsolódás már szerényebb, mert nehezen szánják rá magukat a kertművelők. Túl szerények. Akik azonban beneveznek egyszer, szívesen megteszik többször is. Ezért láttunk most ismerős arcokat 2019-ből.

Az önkormányzat kivonult ebből a programból, ezért – hogy ne szakadjon meg a sor – a Martfűi Városszépítő Egyesület vállalta be 3 évvel ezelőtt a verseny helyi szervezését.

Az idei „vírusos” tenyészidőben sem csökkent a kertek színvonala. Mindenki szépen, szorgalmasan – egészségének megfelelően – művelte a veteményesét, ápolta a gyümölcsösét, a szőlőtőkéket. Meg is lett az eredménye. A zsűri tagjai a megszokottakon túl új fajtákkal, termesztési módszerekkel is találkoztak.

A 2019. szeptember 29.-én megtartott eredményhirdetés szerint a verseny az alábbiak szerint alakult:
Zártkert – zöldség                   Erdélyi András és felesége                 I. helyezés
Zártkert – vegyes                    Polgár András és felesége                 I. helyezés
Normál kert                            Szabó Andrásné és férje                    I. helyezés
Normál kert                            Pásztor Gyula                                     II. helyezés
Normál kert                            Marton Jánosné                                 Elismerő oklevél
Mini kert                                 Kocsis Mihály, Bognár Brigitta és cs.  I. helyezés
A díjakat Rágyanszky István alpolgármester úr adta át, aki meleg szavakkal, remek hasonlattal érzékeltette a természet, benne a kertészkedés jelentőségét.
Az Oklevelek mellé a díjazottak ajándékokat vettek át a Robi Boltjától, Kovács Zsolt egyéni vállalkozótól, az Alföldi Smaragd kkt-tól, és az Ibolya Virág- és Ajándékbolttól.
Az idén – a vírushelyzet miatt – Szekeres Mónika Gizella ideiglenesen visszább lépett a koordinátori teendők egy részétől, helyét Ulacs Beáta vette át. Az ő munkáját egy cserép Billbergiával jutalmazta a zsűri elnöke.

 A résztvevők a díjkiosztás alkalmával megállapodtak abban, hogy a tavasszal elindított „Kertészkedjünk, beszélgessünk” programokat folytatni fogják, azaz novembertől havonta összejönnek. Kiértékelik az idei évet, beszámolnak egymásnak az új fajták, technológiák sikeréről, kudarcairól, a vegyszermentes termesztés megvalósításáról /megvalósíthatatlanságáról, az idei poloskainvázióról, és hasonlókról. Természetesen a rendezvény nyitott, bárki bekapcsolódhat.

Vinczéné Balogh Magdolna
a zsűri elnöke


Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.