Aradi 13 vértanúra való emlékezés

Megosztás

Mint a korábbi években, az idén is részt vettünk a városban megrendezett ünnepségen, ahol fejet hajthattunk a hősök emlékére.

2015. október 6-án az Aradon mártírhalált halt tizenhárom hős honvédtisztre emlékeztünk. A szabadságharc leverését követő megtorlások áldozatai előtt városi ünnepség keretében tisztelegtek az önkormányzat vezetői, iskoláink tanulói, a református egyházközösség és a civil szervezetek képviselői.

A Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum Damjanich János Szakképző Iskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma kilencedikes tanulóinak előadása emelte értékessé a megemlékezést. A diákok Balogh Mariann magyar szakos tanárnő segítségével készültek erre az alkalomra.

Ünnepi köszöntőként Rágyanszky István önkormányzati képviselő, a Művelődési, Oktatási, Sport, Civil- és Egyházi Kapcsolatok Bizottsága vezetőjének gondolatait hallhattuk.

– Cibakháza, s különösen Szolnok, fontos hadiesemények színtere volt. Damjanich csapatai itt, a Martfű-pusztán pihentek meg a győzedelmes szolnoki csata előtt, az emléktábla ezt jelzi számunkra – emelte ki beszédében Rágyanszky István, Leiningen-Westerburg Károly naplójából idézve fel az ezen a tájon lezajlott, akkori eseményeket.

Leininger tábornok magyarországi katonai beosztása, szolgálata révén és magyar felesége által kötődött a magyar nemzet ügyéhez.

A naplóidézetek részletes leírást adnak a kiváló stratégiáról, a Cibakházán elért győzelemről, ami után a fiatal tábornokot szinte hősként ünnepelték, és amely alaposan megnövelte a honvédek harci elszántságát.

A Martfű Média az alábbiakban számolt be a megemlékezésről:

http://www.martfu.hu/index.php?module=news&action=show&nid=217763


Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.