• Adó 1%

Ebben az évben is várták a konyhakertet művelők jelentkezését

Megosztás

2018. november 15.

Civil kezdeményezésként, ebben az évben is várták a konyhakertet művelők jelentkezését

A „Legszebb konyhakertek Martfű 2018” díjak és oklevelek átadására hívta az idei programban résztvevő kertészkedőket a Martfűi Városszépítő Egyesület 2018. október 24-ére, a Művelődési Központba.

A program célja, hogy elismerje a kertművelők munkáját és ösztönözze a lakosságot, hogy saját, rokonai vagy barátai udvarán, kertjében alakítson ki konyhakertet, gondozza, termesszen benne maga és családja számára minél több konyhakerti zöldséget, gyümölcsöt, és mindezt népszerűsítse.

Az itt élők ötödik alkalommal csatlakozhattak az idei évben a programhoz, ezúttal a Martfűi Városszépítő Egyesület szervezésében.

A korábbi években az önkormányzat kapcsolódott a „Legszebb konyhakertek Magyarország” mozgalomhoz. 2018-ban erre a programra, mint ahogyan a „Szép környezet … év” címek elnyerésére sem írt ki pályázatot az önkormányzat, mert nem igazán sikerült bővíteni a pályázók körét. A képviselő-testület vizsgálta, hogyan lehetne más módon ösztönözni a lakosságot környezetünk szépítésére, és arra jutott, hogy ezeket a programokat civil szervezeti keretek között, a Martfűi Városszépítő Egyesület szervezésében lehetne hatékonyabbá tenni.

– Mivel egy szép konyhakert, egy szép veteményes társítható a városszépítők elképzeléseihez, ezért a Martfűi Városszépítő Egyesület felkarolta ezt a kiírást, hogy városunkban tovább éljen a legszebb konyhakert mozgalom – összegezte a díjátadón az előzményeket Vinczéné Balogh Magdolna, a Civil Kerekasztal és a Martfűi Városszépítő Egyesület vezetője.

A kiskert tulajdonosokat, a pályázott kerteket két alkalommal bejáró zsűritagokat és a városszépítő egyesület érdeklődő tagjait Szekeres Mónika Gizella, a program helyi koordinátora köszöntötte, aki maga is a városszépítő közösség tagja.

A „Legszebb konyhakertek Magyarország” programot 2013-ban hirdette meg Kovács Szilvia, Karcag város alpolgármestere. A felhíváshoz Martfű önkormányzata a meghirdetés évében csatlakozott. Már ekkor két országos díjazást is elkönyvelhettek a martfűi kiskert tulajdonosok.

A későbbi években még két további országos díjjal és – három megszerzett első helyezésük eredményeként – örökös tagsággal is büszkélkedhetnek a legszebb konyhakert mozgalom helyi követői.

Évről-évre kiemelt téma körül folyik a versengés. Volt, amikor a fűszernövényekkel és a gyógynövényekkel foglalkoztak, most a termőföld védelme volt a téma, riolittufa támogatással. A riolittufa (vulkáni hamu) őrlemény javítja a talaj fizikai és kémiai tulajdonságait, ezzel együtt jó hatással van a terméshozamra és a termésminőségre is.

A programba, hét kertkategóriában, több mint kétszáz település nevezett az idei évben. Martfűn négy kert mérettette meg magát, két normál, egy mini és egy zártkert – kert kategóriában. Három kertet az országos versenyre is beneveztek.

A helyi szakmai zsűri döntése alapján, normál kert kategóriában I. helyezést értek el Pásztor Gyula és párja, ötletes, sokszínű növénykultúrájú kertjükkel.

Mini kert kategóriában Forgács József és felesége vehetett át első helyezést.

Zártkert 3. – Vegyes kategóriában, ahol zöldségféléket és gyümölcsöket is termelnek, Sándor Menyhért és felesége vehette át az első helyezésért járó elismerést.

Mindannyian kis táblát kaptak ajándékba, amely hosszú ideig őrzi majd az idei évben, a Legszebb konyhakertek mozgalomban elért eredményüket.

Normál kert kategóriában különdíjat vehetett át Szabó András és felesége, szépen felfuttatott, egészséges uborkalugasukért.

Helyi támogatóiknak köszönhetően ajándékcsomagok és szép növények is gazdára találtak a díjazott kertművelők között. Támogatóik voltak: Kovács Zsolt egyéni vállalkozó, Alföldi Smaragd Kkt., Kiskovács Ker-Kkt. Óvárosi Gazdabolt.

A helyi eredményekhez levelében a programot meghirdető Kovács Szilvia, Karcag város alpolgármestere is gratulált, továbbra is konyhakertek kialakítására és művelésére biztatva az egyesület tagjait és minden martfűit.

Herbály Jánosné

További képek a martfu.hu honlapján.


Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.