• Adó 1%

Dupláztak az idén a városszépítők tábor témában

Megosztás

2018. július 19.

Dupláztak az idén a városszépítők tábor témában

Az természetes volt, hogy 2018-ban is lesz Városszépítő tábor, amelyet a Martfűi Városszépítő Egyesület szervez már negyedik alkalommal. Általában 12-15 általános iskolásnak, olyanoknak, akik egy kis munkától sem ijednek meg, és szeretik a természetet. Az idén voltak IKSZ-es diákjaink, akik az érettségihez szükséges 50 óra megszerzéséért jöttek. Örültünk nekik! És örültünk a testvérpárjainknak és a kicsiknek, az elválaszthatatlan barátoknak, a visszajáróknak (negyedszerre), az újaknak. Azaz mindannyiuknak.

 

A szokásosan zajlottak a napok. 4-5 fős csapatokban, felnőttek közreműködésével rendbe tették a MOL játszóteret a Gazdasági városrészen, megtörtént a Sportpálya kerítése előtti cserjesor „karbantartása”, a „háromszögek” lefedése talajtakaró fóliával, majd kőzúzalékkal, hogy ne kelljen olyan gyakran öntözni. De jutott idő a Hősök tere – a városszépítők által ültetett – cserjéinek bekapálására is, stb. Délután, a szabadidős programok keretén belül pl. ellátogattak Hajnal Tamás erőember edzőtermébe, és beszélgettek erről a sportról, Tamás elért eredményeiről, sportpályafutásának további teveiről. De volt kreatívkodás az idén is Balázsné Erzsike nyugdíjas tanárnő irányításával – amit ezúton is köszönünk –, és könyvtári foglalkozás, amit nagyon élveztek a gyerekek, és évzáró, és strand, és szalonnasütés a végén szülőkkel kiegészülve.

Örültünk a gyerekeknek, az elvégzett munkának, az együtt töltött óráknak. És örültünk a támogatóknak, akik nélkül nehéz lenne évről-évre ingyenesen megcsinálni a városszépítő tábort! Köszönet nekik!

Év közben, találtunk egy pályázati kiírást. Az AKE által meghirdetett pályázati lehetőségek között szerepelt a tábor szó, s jött az ötlet. A Városszépítő tábor utáni hétre, mintegy „jutalomként” szervezzünk egy Természetvédelmi tábort. Kirándulásokkal, sok-sok látnivalóval, ugyanazon a bázison, azaz a Tisza Cipő Horgásztanyán. Az ötletet tett követte. Írtuk a pályázatot, kértük az árajánlatokat, kerestük a helyeket, illetékeseket. S a pályázatunk nyert! Ezután jött a munka dandárja: az előzetes szakmai felkéréseket konkretizáltuk, lekötöttünk, megrendeltünk, döntöttünk, vásároltunk, stb. S a Városszépítő tábor utáni hétfőn elkezdődött az új tábor: a Természetvédelmi tábor.

Volt a VÍZ napja: megtudták a gyerekek, hogyan is kerül otthon a vízcsapba a víz, majd a felesleggel, a szennyvízzel mi történik? Voltak előadások, helyszíni bemutató, de még egy kis pályaorientáció is a Bácsvíz Kunszentmártoni Üzemmérnökség szakembereitől: Kiss Györgytől, Kézsmárki Lászlótól, Majzik Csabától. A Tiszakürti Arborétumban halat, békát fogtak egy kísérleti szerszámmal, Sallai Zoltánnal, amelyeket aztán meg is lehetett vizsgálni – már ha volt hozzá mersz. Sok érdekeset hallottak az erdőkről, a fákról Monoki Ákostól, magáról az Arborétumról Torkosné Cibitől. Itt, hogy passzoljon, bográcsban főtt ebédet kaptak. Egy nap volt a HAL, a TISZA napja.

A Termál Horgászegyesület vezetőjétől Bata Józseftől és horgásztársaitól mindazokat az ismereteket megtudhatták, amit egy horgásznak tudnia kell. Majd a Tiszavirágzásról láthattak egy rövidfilmet, és hallhattak sok-sok érdekes történetet a Tisza Cipő Horgászegyesület vezetőjétől Szöllősi Bélától és helyettesétől Kovács Jánostól. Egy nap a SZEMÉT/HULLADÉK napja volt. Varga Vivien kommunikációs munkatárs kalauzolásában láthatták a szolnoki átrakót és válogatót.De azt is, hová kerül végül a kommunális szemét, és hogy Kétpón mi történik vele. A legmegrázóbb nap volt. Nem csak a büdös miatt. Inkább azért, mert ezeken a helyeken szembesülhettek a gyerekek azzal, hogy milyen sok szemetet „termelünk”, és milyen gondokat okoz azok elhelyezése már most. De mi lesz néhány évtized múlva?! Utolsó nap a MADARAK napja volt.

Hallgatták a madarak hangját, próbálták beazonosítani. De a Magyar Madártani Egyesület Szolnok megyei elnökétől Urbán Sándortól azt is megtudták, hogy az uszoda körül sarlósfecskék repdesnek, ami azt jelenti, hogy – ezen a rájuk nem jellemző helyen – fészkelnek is. Még ezen a napon madárodúkat állítottak össze, amelyeket a Tisza Cipő park fáira szereltek fel. Egy denevérszállás is készült, ami a Hősök parkjába került, mert ott nyomuk van a denevéreknek. S a záró akkord: egy tábla „felavatása”, amelyen a kihelyezett madárodúk típusai, az azokban költő madarak színes fotói láthatóak. Reméljük, minden arra járó martfűi kedvére nézegeti majd!

Röviden ennyi. S hogyan valósulhatott meg a két tábor? Összefogással! Had’ legyen itt felsorolva a közreműködő felnőttek neve: az előkészítésben, a lebonyolításban segítségemre volt Kardosné Marianna, és Nagyné Jutka. A gyermekekkel együtt dolgoztak az első héten: Pálinkásné Kata, Erdélyiné Ildikó, T. Kovács Ildikó, Varga András, Tolnai Gábor. A kastély előtti körágyás rendbetétele a gyerekekkel Bolvári Bogi, Csorba Pál és Krem Máté keze munkáját dicséri. (Máté – mint ifjú városvédő – a vadászat és a természet kapcsolatáról külön programként is beszélgetett a gyerekekkel.)

Az odúkat előkészítették szerelésre: Forgács József, Pálinkás Pál és Pásztor Gyula. Az ő nevükhöz fűződik a tiszakürti bográcsos ebéd is. A pályázatos tábor számláinak rendezésében Tolnainé Ági segített. S a főszereplő: a „konyhás” néni, az idén is Halláné Íriszke. Az ebédet egyik héten Mester István, másik héten Halla István és csapata szolgáltatta. A remek hely Szöllősi Bélának a Tisza Cipő Horgászegyesület elnökének köszönhető. (Viszonzásul egy nagytakarítást végzünk.)

Támogatóink is voltak. AKE Debrecen (a 2. tábor pályázatának kiírója), Bunge Zrt, minden „szakmai hely”, hiszen az előadók tiszteletdíj nélkül vállalták a gyerekekkel való foglalkozást: Bácsvíz, HNP, Tiszakürt, NHSz, MME megyei elnöke. A Kehely cukrászda, Szilágyi és Tsa, Nagy Zsolt zöldségboltja, a Smile Palacsinta kedveskedett a gyerekeknek ezzel-azzal. S néhány szülő ásványvízzel, dinnyével.

Kaptunk ellenőrzéseket. Az egyiket az Országos Szövetségtől Nagy Gy. Róza választmányi tag személyében, a második héten pedig a pályázat kiírói képviseletében Damu Richárd és Dió Zoltán. Nagy örömünkre mindent rendben találtak.

A két hét munkáját nem a mi tisztünk minősíteni. A gyerekek zöme most is azzal köszönt el, hogy jövőre is szeretne jönni. A szülőktől is köszönetet kaptunk. Talán mások/lakosok is értékelik a gyerekek munkáját, az érdeklődésüket. Mi ebben bízunk, s abban, hogy a gyerekeknél a jövőjük érdekében „termékeny talajra” talál mindaz, amit ezekben a táborokban hallanak, látnak, tanulnak. Még így szünidőben is.

Vinczéné Balogh Magdolna
elnök
Martfűi Városszépítő Egyesület


Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.