Egy egészséges és hasznos elfoglaltság margójára

Megosztás

Egy egészséges és hasznos elfoglaltság margójára

Mottó: Szorgalom, kitartás, hűség!
Egy egészséges és hasznos elfoglaltság margójára.

2012-ben Kovács Szilvia Karcag alpolgármestere gondolt egy nagyot. Nem szeretvén látni a kertekben a szinte egyeduralkodóan terjeszkedő gyepet, tuját; sem azt, hogy elmaradtak a zöldségfélék, gyógy-, és fűszernövények, mindenki a szupermarketekben vásárolja a ki tudja honnan érkező „zöldárút” a konyhára – hirdetett egy országos mozgalmat.

LEGYEN ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCS MAGYARORSZÁG MINDEN BALKONJÁN, UDVARÁN ÉS KERTJÉBEN!

szlogennel elindította a Legszebb Konyhakert mozgalmat.

„A program célja, hogy a kertek versenyével a kertművelés hagyományait megőrizzük, a kertművelő embereket, az ő kitartó munkájukat megbecsüljük, és hogy az ő példájuk nyomán egyre többen műveljenek konyhakertet, hogy az évszázadok során összegyűlt tudás, tapasztalat tovább öröklődhessen a generációk között.”

Karcagról 22 jelentkezővel indult a mozgalom.

Előbb csak a határokon belül, majd kívül. Előbb felnőttekkel, majd az iskolákból, óvodákból, most már a bölcsődékből is vannak nevezések. Néhány éve a közösségi kertek is megjelentek a jelentkezők között. Sőt ma már terápiás kertek is vannak!

„Az elmúlt években 771 településről 92.064 kertművelő munkáját értékelhettük, és 387 db Magyarország legszebb konyhakertje országos díjat adhattunk át.
A programban résztvevő kertművelők hatására, tanácsaik eredményeként az elmúlt években 28.126 db új
konyhakertet
 alakítottak ki országszerte.

A magánszemélyek kertjei mellett, az óvoda kerteket, az iskola kerteket, és az önkormányzati kerteket külön díjazásban részesítjük!” olvasható a honlapjukon.
2020-ban a pandémia alatt tovább nőtt a nevezők száma, sokan a kényszerű bezártság alatt kezdtek el kertészkedni.

Martfű 2013 óta vesz részt a versenyben az Önkormányzat nevezésében, Szekeres Mónika Gizella koordinálásával.

Már az első évben két országos díjazott lett Martfűről: Normál kategóriában Gál Albert, Zártkert vegyesben pedig Törőcsik Károlyné. Ebben az évben 60 teleülésről 939 nevezés volt országosan.

2014-ben Balkon kategóriában Hangodi Zsolt, Zártkert vegyesben Sléder Ferenc, és ismét Törőcsik Károlyné, Zártkert zöldség kategóriában pedig Tóth Fekete Mihály részesült országos elismerésben.
Ebben az évben 128 településről 1447 kertet neveztek be. Fő téma: a Madárbarát kert volt.

2015-ben ismét Tóth Fekete Mihály Zártkert zöldség kategóriában országos díjazott lett.
Ekkor 234 településről 2207 nevezés történt. Fő téma: Gyógy és fűszernövényeket minden kertbe, udvarba.

2016-ban Törőcsik Károlyné megkapta az Örökös tagságot.
Ekkor 318 településről 2082 kertet neveztek be.

Ezt követően kimaradt a 2017-es év. (Szereres Mónika Gizellának kislánya született.)

Egyesületünk, a Martfűi Városszépítő Egyesület 2018-ban vette át az Önkormányzattól a nevezést az azzal járó feladatokkal.
Azóta 6 – 8 kert minden évben vállalja a megmérettetést. Régi nevezők is újak is.

2020-ban a pandémia miatt nem tudták az Országos díjra jelölteknek kiosztani az Elismerő Okleveleket. Ez történt meg július 20.-án Biatorbágyon.
A távolság és az időjárás miatt egyedül utaztam el, és vettem át azokat.

Elismerő Oklevelet kapott: Erdélyi András és felesége, valamint Polgár András és felesége a Zsófia Zártkerti kertjeikért, Ulacs Beáta és Szekeres Mónika koordinátori munkájáért, egyesületünk pedig mint nevező/szervező.

Az idei évre is megtörténtek a jelentkezések, valamint a kertbejárások egy része is. Már most lemerem írni -, hogy a „lehetetlen” időjárás ellenére szépek a kertek, a növények nagy része – a gondos kezeknek és a „gazda szemének” jóvoltából – egészségesek, szép termést hoztak, ill. hoznak.

Abban az esetben, ha igény lesz rá, az ősszel ismét beindítjuk a „Kertészkedjünk, beszélgessünk” összejöveteleinket, hogy a jelenlévők kicserélhessék tapasztalataikat, tanuljanak egymástól.

Vinczéné Balogh Magdolna
elnök
Martfűi Városszépítő Egyesület

Legszebb konyhakert 2021

Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.