• Adó 1%

Egy szelektív hulladékfeldolgozó üzemben jártunk.

Megosztás

Egy szelektív hulladékfeldolgozó üzemben jártunk.

A 2020-as NEA pályázatunk – többek között – a szelektív hulladékgyűjtés „hasznosításával” foglalkozott. A jövőnkért felelős embereket foglalkoztatja az, hogy mi lesz a szelektíven összegyűjtött hulladékkal: a papírral, a műanyag palackokkal, az alumínium italosdobozokkal, az elektronikai hulladékkal.

Utána jártunk. Legalább is részben, ami belefért a lehetőségeinkbe.

Egy olyan – 32 éves – privát cég egyik üzemét kerestünk fel, ahová nem csak Magyarország területéről, de – néhány tétel esetében – 37 más országból is hozzák a feldolgozandó hulladékot. Mindenütt rend, az alapanyagok ellenére – tisztaság és nagy biztonság. Annak miértjére is kaptunk magyarázatot.

Hatalmas mennyiséget – 856 000 tonna hulladékot dolgoztak fel. Fő céljuk a hulladéklerakás teljes megszüntetése. Fő tevékenységük a hulladékok kezelése, szállítása, válogatása, és piacot is keresnek az újrahasznosított termékeiknek.

Számukra minden hulladék érték, ezért feldolgozva, átalakítva kerülnek ismét piacra a hozzájuk bekerült hulladékok.

A világ küzd a szeméttel, a hulladékkal. Az agyoncsomagolás, az egyszerhasznosítás, a technikai eszközökbe beépített „működési idő”, és az emberek egy részének pazarló életmódja, mind-mind ahhoz vezetett, hogy helyenként már fulladoznak az emberek, az állatok, a növények, a talaj, a vizek a szeméttől és hulladéktól.

Ebben a témában komoly „átnevelésre” lenne szükség. A kisgyermeki tisztaságot meg kellene őrizni ezen a téren is!


Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.