Munkalátogatáson jártak nálunk az Ondód jövőjéért Egyesület tagjai

Megosztás

Munkalátogatáson jártak nálunk az Ondód jövőjéért Egyesület tagjai.

Két éve – amikor a Civilvezető képző tábort szerveztük – előadónak hívtuk meg Debrecenből Új Juditot, aki a téma ismert szakembere. Akkor beszélt arról is, hogy – mint a Debreceni Művelődési Központ munkatársa – mentora az ondódi civil szervezetnek. Ondód egy Debrecenhez tartozó 800 fős településrész, akik összefogással igyekeznek a településrészüket szebbé, élhetőbbé tenni, mindenkit érintő közösségi programokkal összehozni a nemzedékeket.

Új Judit az itt töltött napok alatt – jobban belelátva az egyesületünk tevékenységébe – úgy látta, érdemes a két egyesületnek alaposabban is megismerni egymás munkáját, terveit, a szervezett programokat.
Ezért javasolta, hogy látogassanak el Martfűre az ondódiak, az egyesületünkhöz.

A találkozás és a program első része a Tisza Cipő Horgásztanyán zajlott. A szép időben lenyűgözte őket a Tisza látványa.

Egyesületünk bemutatását három téma köré csoportosítottam.
– A város esztétikai javítása: fák, cserjék, virágok ültetése, egy részének folyamatos ápolása. Egy elhanyagolt játszótér „zöldítése”, fedett pihenők leállítása a Tisza partra az ott sétálók, futók, kutyasétáltatók számára. Padok, pihenők festése, felújítása, stb.

– A gyerekek környezettudatos nevelése: Városszépítő-, és Természetismereti táborok szervezése; pályázati lehetőség írásban, fotón, és rajban az épített és természeti örökségünk védelméért; különböző alkalmakkor – az iskolában, és városi rendezvényeken – a természetről totók, kvízek, különféle ismeretszerzési feladatok készítése és bonyolítása; Martfű, a mi városunk kiadvány a ballagó 8. osztályosoknak, stb.

– Egyéb, a természettel kapcsolatos tevékenységünk: A Legszebb konyhakert mozgalom helyi szervezése, az Év fája versenyben való részvétel a Martfűi Mese fával, kiállítások szervezése a Művelődési Központban, táborok szervezése különböző témában (Nagyszülők és unokák, Civilvezető képző), stb.

Beszéltünk a különböző elképzeléseink megvalósításához szükséges anyagi forrás megteremtéséhez szükséges pályázatokról is, ill. az azok megvalósításához kapcsolt helyi-, és vidéki programokról.

Vendégeink elmondták, hogy Egyesületük több mint 20 éves.

Kovács Edit az egyesület elnöke a megalakulás szükségességéről, és körülményeiről beszélt, hiszen egyre többen költöztek ki a forgalmas, zsúfolt Debrecenből. Keresni kellett olyan helyet, programokat, ahol a helyiek találkozhatnak, szórakozhatnak.
A volt iskolaépület lett a Közösségi Házuk – amely most esett/esik át egy komolyabb külső és belső felújításon, méltó helyet adva a közösségi életnek.

Programjaik egy önálló kis település igényeihez igazodnak. Sportpálya építés közösségi összefogással, Pünkösdi király választás, Orsolya Napi Vigasság. De a Közösségi Házban véradások is zajlanak, Csigakészítő Szakkör, Baba-mama Klub is működik.
Nagy sikerű volt a megalakulásuk 20 éves évfordulójára rendezett Fotó kiállítás is, amely a 20 év legjelentősebb közösségi eseményeit elevenítette fel.

Szeretnének egy mini könyvtárat, a Debreceni Mélius Juhász Péter Könyvtár fiókkönyvtáraként, hiszen ez évtől a Közösségi Ház is oda tartozik, Új Judit mentorral együtt. A Sportpálya körül is vannak még teendők (pl. sövényültetés), és további, a gyerekeket is mozgósító programokat terveznek.

Mi átadtunk nekik egy-egy példányt minden-, főként a gyerekeknek készült, a természettel kapcsolatos anyagunkból.

Ebéd után – elégedettek voltak a Hotel főztjével és a kiszolgálással – egy igazi martfűi programként – cipőkészítést láthattak. Az OrtoProfil – Dr.Topán Kft. telephelyvezetője Molnár József és munkatársai segítségével lépésről-lépésre végig követhették egy cipő létrejöttét. Köszönet nekik!

Ezután a Művelődési Központban a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Kiállítást, valamint a Pécskői Gyűjteményt nézték meg. Különösen John Antonin Batának a dolgozóiról való gondoskodása fogta meg őket.

Ezt követően a Szent Tamás templomot tekintették meg. Elkápráztatta őket a templom egyedisége, különleges művészi megjelenése. Kovácsikné Anna jóvoltából egy mini orgonakoncertet is meghallgattak. Neki is jár egy nagy-nagy köszönet!

Végül a Szent István tér és szobrai következtek. A Szent István szoborban a monumentalitása ragadta meg őket, de az Időkapu részleteit is sokáig nézegették.

Itt köszöntünk el tőlük. Sok tapasztalattal és élménnyel távoznak – mondták, majd írták. Ők is várnak bennünket Ondódon.
A viszontlátásra!

Munkalátogatáson jártak nálunk az Ondód jövőjéért Egyesület tagjai


Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.