• Adó 1%

Elkészült a fecskeház 12 fecskefészek kiadó.

Megosztás

Elkészült a fecskeház 12 fecskefészek kiadó

FECSKÉK  FIGYELEM!    12 db  FECSKEFÉSZEK  KIADÓ!

Hosszan tudná mindenki sorolni, hogy milyen károk okozója az ember a természetben. Ezek miatt csökkent le a fecskék száma, amik segítettek egyensúlyban tartani a szúnyogok mennyiségét, és fajtáit. Szakemberek szerint egy fecske az idő alatt, amíg nálunk van, kb. 1 kg rovart eszik meg, ill. visz a fiókáinak. Ezek zöme szúnyog, amelyek nem csak kellemetlenséget okoznak, hanem – esetenként – súlyos betegségeket is terjesztenek.

(A globális felmelegedés miatt Magyarországon is megjelentek olyan szúnyogfajták, amelyek korábban nálunk nem voltak, behurcolnak olyan betegségeket, amelyekre nem vagyunk felkészülve.) Táplálékul szolgál még nekik az összes mezőgazdasági rovarkártevő is, amelyek ritkításával hatalmas hasznot hajtanak.
A számuk csökkenésében nagy szerepet játszik a mezőgazdaság átalakulása (a háztáji állattartás szinte teljes megszűnése, a nagyüzemek kemikália használata), valamint az emberek magatartása.

Szomorú tény, hogy a fecskék számának csökkenése mögött sok esetben közvetlenül az ember áll. Addig, amíg évtizedekkel ezelőtt természetes volt a házaknál a fecskefészek/-fészkek, mostanság az emberek egy részét zavarják a fecskék. Bár törvények vannak a visszaszorítására, sajnos nagyon sokan leverik a fecskefészkeket a házuk eresze alól, a fecskék által kinézett helyekről. Ha ezt a költési időszakban teszik, pusztul minden: a tojás-, vagy a fióka, de sok esetben a költő madár is.)

Vannak, akiket a növekvő fiókák ürüléke zavar. Jó indulattal, kevés munkával, az un. fecskepelenkával meg lehetne akadályozni, hogy rossz helyre piszkítsanak a kismadarak. (A kutya-, és macskaürülék rosszabb, mert váratlan helyen bukkan fel, vagy lehet belelépni!)

A legszomorúbb az, ha a fecskék csivitelése, csicsergése zavarja a ház lakóját.
Egyesületünk a fecskék pártján áll úgy, hogy közben elfogadja az emberek érveit is. Ezért – külső javaslatot megvalósítva – építettünk és kihelyeztünk egy FECSKE-HÁZAT a volt Bögrés játszótérre, az Ifjúsági út – Simon Ferenc út – Bajcsy Zs út – Gesztenyesor által körülhatárolt üres területre.

Miért oda?

A tér lehetőséged ad a fecskéknek a repülés közbeni táplálkozásra, sok fecske fészkel az ottani házak ablakainak sarkába (ahonnan bizony le is vernek többet), sokan gyönyörködhetnek bennük a lakásukból történő kimozdulás nélkül is.

12 db műfecskefészek (amelyet a múlt nyáron a táboros gyerekeink késztettek) várja a visszaérkező fecskéket. Készítünk oda nekik sarat, azaz agyagos talajt, vizet is, hogy kedvükre alakítsák át a „lakásukat” olyanra, amilyen nekik kényelmes.

Egy dolog nem az elképzeléseink szerint alakult. Terveztünk egy „avató ünnepséget” a gyerekeknek. Madarak napját, amiből hagyomány is lehetne. Sok madarakkal kapcsolatos „okosággal”, játékkal, kreatívkodással. Persze még pótolható, ha a vírus helyzet is engedi.

A projektet az Egyesületünknek juttatott személyi jövedelemadók 1 %-ból finanszíroztuk kb. 77.500 Ft anyagköltségből.
Ezen felül többen különböző anyagokkal támogatták a munkát.

A megvalósításban részt vettek:

az ötletgazda, és a műszaki rajz elkészítője: Balajti Imre,
a kivitelezés lebonyolítója, szervezője: Tolnai Gábor és Pásztor Gyula,
a részfeladatok megvalósítója: Pálinkás Pál, Forgács József, Erdélyi Zsolt, Hári Antal, Szőke László,
a tető faszerkezetének kivitelezője: Sipos György egyéni vállalkozó, akitől adományba kaptuk a szükséges faanyagot és a munkát kb. 20.000 Ft értékben.
Segítségünkre volt még Dóka László, Rózsa Róbert és Bártfai Imre.

Külön ki kell emelni azokat az Önkormányzati dolgozókat Tóth Ferenc irányításával, akik segítettek gépi lyukfúrással, és a KCR emelővel olyan munkáknál, amit emberi erővel nem lehetett megvalósítani.

Reméljük, hogy a lakosoknak és a fecskéknek is kedvükre lesz ez az ajándék, amit Egyesületünk nekik szánt.

Vinczéné Balogh Magdolna
elnök

Elkészült a fecskeház 12 fecskefészek kiadó

video
play-sharp-fill
Fecskeház
« A 2 »

Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.