• Adó 1%

Európa egyik legszebb és legélhetőbb faluja Dyssekilde

Megosztás

Európa egyik legszebb és legélhetőbb faluja

Koppenhágától másfél óra vonatúttal juthatunk el a világ egyik legcsodálatosabb helyére: Dyssekilde egy 74 házból álló ökofalu. 118-an lakják, melyből 56 felnőtt és 62 gyerek.

A kiegyensúlyozott és ökologikus falu megépítését annak idején öt ember találta ki, akiket a spirituális filozófus, Martinus tanításai ihlettek meg. Az volt a céljuk, hogy egy olyan közösséget hozzanak létre, akik vegetáriánusok, spirituális alapon szerveződnek, és pozitív hatással vannak a környezetükre. A falut 1988-ban alapították, napjainkban a fő hangsúly az ökológiára, fenntarthatóságra és az egymás iránti toleranciára tevődik.

A falu teljesen ökologikus, amit csak lehet újrahasznosítanak, önfenntartóak, és saját maguk termelik meg élelmiszereiket is. 7 szélerőmű villamos energiája látja el a kis települést. Annak idején egy burgonyafarmon épültek az első házak, négy szalmából készült, ezek jelenleg is gond nélkül állnak. A többi ház kőből vagy fából vagy újrahasznosított téglából épült.

A település érdekessége, hogy nem tudsz szabadon álló földterületet vásárolni, csak ökologikus házzal együtt. A terület 6 ún. kertészeti társulásra van felosztva, ezektől lehet bérelni vagy megvásárolni a házakat. Ha valaki csatlakozni szeretne a közösséghez, akkor kifizeti a díjat, amelyet majd visszakap, ha esetleg úgy dönt, hogy elhagyja a falut. A falusiak éves adót fizetnek, melyből kifizetik az adót az állam felé, ezen kívül pedig a játszóterek létrehozására és karbantartására használják fel. A legtöbb gyerek otthon született, nem a kórházban, és az óvodát számukra az állam tartja fenn.

A Dyssekilde-ban lakó emberek negyven százalékkal kevesebb vizet fogyasztanak, mint egy átlagos dániai ember, hiszen nagyon sok mindenhez, például az öntözéshez, mosáshoz, mosakodáshoz az esővizet hasznosítják újra.
A képeket végignézve, igencsak irigylésre méltó kis, nyugodt és zöld környezetbe élnek.
Tovább a teljes cikkre>>>>

Európa egyik legszebb és legélhetőbb faluja


Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.