• Adó 1%

Hungaria Nostra 38. Országos Találkozó és Szakmai Konferencia Debrecen

Megosztás

Tapasztalatcsere, ismeretszerzés, okosodás és hasonlók.

Pillanatképek a Hungaria Nostra 38. Országos Találkozójáról és Szakmai Konferenciájáról.
A Martfűi Városszépítő Egyesület nevében a rendezvényen részt vett Vinczéné Balogh Magdolna elnök és Nagy Sándorné titkár.

Debrecen, a híres cívis város látta vendégül az ország számos pontjáról -Ráday Mihály elnök vezetésével – érkezőket az idei programon. Az európai középvárosi rangra pályázó Debrecen az egyre zsugorodó műemlék épületei között a befektetők igénye szerint formálja a várost. Nem tisztem dicsérni, vagy kritizálni a nagy területű fejlesztéseket, de a sétálókra üdítően hatnak – az emblematikus épületeken túl – a megmaradt 19.-20. századi paloták, villák, szobrok. No és a Cívis házak, épületegyüttesek.

A konferencián szó volt a népi építészetről, a fennmaradt elemeiről, azok funkció szerinti megőrzéséről, és a jelenkor dokumentálási kötelességéről.
Hallhattunk – képanyaggal illusztrált előadásokat – a várostervezés és hagyományőrzés nehéz összeegyeztethetőségéről, Debrecen helyi-, megyei-, országos védettségű örökségeiről, azok közül is kiemelt helyen a Hortobágyi Nemzeti Parkról, annak szakembereitől, többek között dr. Aradi Csabától.

Megismerhettük pl., hogy a legelőnek három dologra van szüksége: a tűzre (alkalmanként), a vízre (rendszeresen) és a legelő állatokra (folyamatosan, megfelelő számban).
Egy eddig mostohán kezelt problémára, a fényszennyezésre hívta fel a figyelmet filmmel és előadással az egyik szakember „A tejút látványához mindenkinek joga van” címmel. Azonban – az esztétikán túl – az élőlények (elsősorban egyes állatok) fennmaradásának feltétele lenne a fényszennyezés csökkentése.

Hazánkban 3 Csillago ségbolt Park van: Zselic (2009), Hortobágy (2011) és Bükk (2015.)
Filmet láthattunk a szürke marháról, és egy új nevezetességről, a (Balmazújváros határában) Vókonya-pusztán felépült és felszentelt Pásztor szentéjről, amely Rózsa Péter biogazda és Makoldi Sándor festőművész közös „alkotása.” (Az előbbi biztosította a szükséges anyagiakat, az utóbbi a szimbolikus művészetet.)

Felemelő érzés volt a Szövetség Díszülése, amelyet a Református Kollégium Oratóriumában tartottak. Ott, ahol 170 éve az országgyűlés ülésezett, mint az ország fővárosában. A koronát is Debrecenben őrizték ebben az időben.
Megcsodáltuk a Tégláskerti református templomot a 4 fióktornyával, és „a” Debreceni Egyetem auláját. De a házigazdák gondoskodtak a kikapcsolódásról, a szórakozásról is. Volt pl. dixieland, és orgona hangverseny, városnézés és a Munkácsy trilógia megtekintése.

Utolsó nap mi Létavértes (7000 lakos) örökségvédelmével ismerkedtünk. Az 1200-1300-as évektől jegyzett településrészek szépen hordozzák, és a maiak bővítik a közelmúlt megmaradt emlékeit, igazodva azok méretéhez és stílusához, de a jelen kor igényeihez igazítva.

Szépen gondozott parkok, arborétum, rendben lévő középületek, az egyházak (református, görög-, és rómaikatolikus) fejlesztései mind a lakosságot szolgálják. Jól felkészült város-, és egyházvezetőkkel, barátságos, közvetlen lakosokkal találkoztunk. Kellemes és követendő példákkal szolgálnak.

Vinczéné Balogh Magdolna


Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.