• Adó 1%

Europa Nostra díjas alkotások Martfűn

Megosztás

2018.június 06.

Kiállítás – Europa Nostra díjas alkotások Martfűn

„A példa ereje – Europa Nostra díjas alkotások Magyarországon” címmel nyílt kiállítás Martfűn, több mint harminc tablón bemutatva Európai Műemlékdíjjal kitüntetett magyar és magyarlakta területen felújított építészeti alkotásokat.

A kétszáz civilszervezet szövetségeként létrejött Europa Nostra szervezet 1978 óta díjazza a műemlék-helyreállításokat, 2002 óta a díj az Európai Unió hivatalos kitüntetésévé vált.

A szervezet működéséről, céljairól és a Martfűn bemutatott díjazott alkotásokról a kiállítást megnyitó Ráday Mihály beszélt, akire az egykori népszerű, az „Unokáink sem fogják látni…” című televíziós műsora kapcsán is emlékezhetünk. Ráday Mihály neve sokkal több vonatkozásban is ismert, hiszen a Budapesti Városvédő valamint a Város- és Faluvédők Szövetségének elnöke művészettörténész, maga is Europa Nostra díjas alkotó, több mint tíz díj, köztük Kossuth-díj, Táncsics Mihály-díj, Podmaniczky-díj, a Magyar Köztársaság Érdemérem középkeresztje díjak birtokosa, emellett operatőrként, rendezőként a Balázs Béla-díjat, a Gundel művészeti díjat és a Film és Tévékritikusok díját is átvehette. Neve több évtizede összeforr a magyar kulturális örökség védelméért folytatott küzdelemmel.

– „Az épített és természeti örökség védelme, helyreállítása, gondozása érdekében érdemes tenni, mert ezzel elismerést lehet kapni, és az elismerés további munkára vagy további munkák megszerzésére ösztönözhet” – emelte ki a megnyitón Ráday Mihály, akit nagy tisztelettel köszöntött a kulturális intézmény igazgatója is városunkban.

Az értékes kiállítást, melynek aktív szervezője volt a Martfűi Városszépítő Egyesület, jó szívvel ajánlja a martfűieknek Vinczéné Balogh Magdolna is, aki a helyi egyesület vezetése mellett, a Város- és Faluvédők Szövetségének is elnökségi tagja. – „Szerintem ezt látni kell azoknak, akik érzékenyek erre, szeretik a szépet, az igényeset, mert ez valóban az” – hangsúlyozta.

– „Olyan nevelő munkát végez a Martfűi Városszépítő Egyesület, amellyel az itt felnövekvő generáció értékként látja az építészeti alkotásokat. Ehhez most ezek az Europa Nostra díjas példák is hozzájárulnak” – fogalmazott Asztalos Árpádné.

Az ismeretterjesztő előadással megnyitott kiállítás az igazgatónő szerint arra is ráirányította a figyelmet, hogy településünkön is óvjuk kulturális és építészeti örökségünket, járjunk nyitott szemmel, és amit még lehet, tárjuk a jövő elé.

Az Európai Műemlékdíjas alkotások tárlatát nyár végéig tekinthetik meg az érdeklődők a Művelődési Központ emeleti galériáján.

Magyar Mária

További képek a martfu.hu honlapján.


Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.