Lehet-e Tanösvény a Tisza part martfűi szakaszán?

Megosztás

Egyesületünk is – mint más bíróságon bejegyzett közösségek – elsősorban pályázatok útján elnyert összegekből szervezi a programjait, valósítja meg terveit. Így van ez a mi esetünkben is.

2021-ben a Nemzeti Együttműködési Alaptól nyert 300 000 Ft-ból – irányunkba – egy lakossági „elvárásnak” jártunk utána.
Évek óta téma, hogy miért nem teszünk az ügyben, hogy a martfűi Tisza-parton is legyen egy Tanösvény, mint sok más arra érdemes helyen.

Ezért megnéztünk Tanösvényeket a kivitelezés miatt: milyen táblákon, milyen anyagokból vannak a feliratok, fotók? Hogyan vannak védve az időjárás viszontagságaitól? Milyen megoldásokat használnak a sétára alkalmatlan terepviszonyoknál, stb.

Azután megtudtuk, hogy először is el kell dönteni: mi célból szeretnénk: séta, természetvédelem, ismeretterjesztés, stb. Milyen fokozatúban gondolkodunk: egyszerű bemutató táblás, vagy élményösvény lenne: interaktív, QR kódos, bemutatófüzetes, feladatlapos, stb.
Megtudtuk: olyan szempontból is fel kell mérnünk a terepet, hogy milyen hosszút érdemes megvalósítani, mert a terepadottságok miatt nem lehet olyan Tanösvényben gondolkodni, amely ugyanoda tér vissza, ahonnan elindult.

Vízügyi szempontból is meg kellett vizsgálni, szakemberekkel átbeszélni a Tanösvény létesítésének lehetőségét. A Tisza folyó és a gát közötti terület gyakran van víz alatt, ezért a jelzett útvonalakat rendszeresen ki kellene tisztítani a folyó által oda hordott uszadékoktól, fel kellene újítani az ösvényt, ami a folyó ártéri mozgásából adódó egyenetlen felület miatt nehéz lenne. A 70-90 éves puhafa állomány (nyárak, fűzek) nagyon kedves ugyan a martfűieknek (el sem tudják nélkülük képzelni a Tisza partot), de az ágak ízesülése ilyen korú, és fajtájú fáknál már meggyengült, tehát nem biztonságos, azaz könnyen leszakadhat. Ez azt jelenti, hogy csak nagy körültekintéssel, és szélcsendes időben lenne ajánlott a Tanösvény használata, amelyet betartatni nem lehetne.

Ezért lemondtunk erről a tervről. Mivel a különböző helyeket tett látogatásokon, tárgyalásokon velünk voltak a városból azon személyekből is, akik időről-időre előhozták a Tanösvény létesítésének ügyét, így ők is meggyőződhettek döntésünk helyességéről.

 

Lehet-e Tanösvény a Tisza part martfűi szakaszán

Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.