• Adó 1%

Lepusztult bányavidékből trópusi édenkert

Megosztás

Lepusztult bányavidékből trópusi édenkert . Cornwallban található a világ egyik legnagyobb botanikus kertje.

Anglia délnyugati csücskén jelentős bányakitermelés történt az elmúlt évszázadok alatt. Amikor a St. Austell melletti bányavidék meddőhányói már majdnem magasabbra emelkedtek, mint a környező hegyek, néhány lelkes környezetvédő az 1990-es évek közepén arról álmodozott, hogy ezen a lepusztult, kihalt, holdbélinek tűnő bányavidéken, Cornwallban létrehozzák a világ egyik legnagyobb trópusi botanikus kertjét.

Egy környezetvédőkből és botanikusokból álló csoport 1999-ben elhatározta, változtat az áldatlan helyzeten, merész elhatározással a bányavidék kellős közepén előbb létrehozták az Édenkertet, amelyből két évvel később megszületett az Eden Project, Cornwall egyik legnagyobb turisztikai látványossága.

A másfél hektáros létesítményben nyolc hatalmas üvegkupola található, melyek alatt trópusi és mediterrán növények ezreit csodálhatja meg a látogató. Az Éden projekt munkatársai ügyelnek a részletekre, a trópusi kupolák alatt télen-nyáron állandóan 32 Celsius-fokos a hőmérséklet, 99 százalékos a páratartalom, így aztán valóban olyan a vándor érzése, mintha a trópusokon járkálna.

A főbejárat melletti üvegkupolában az afrikai növényzet figyelhető, tanulmányozható. A trópusi virágok, növények mellett banán és gumifák, kávécserjék, óriásira nőtt bambuszfák mellett vezet az út az őserdőben. A látványosságok mellől nem felejtették el a hatalmas, 30 méter magasról lehulló vízesést, vagy épp a trópusi kis házakat.

A szervezők valóban minden részletre ügyelnek, a kiteregett ruhák láttán el lehet gondolkodni azon, hogy ilyen magas páratartalomban vajon mikorra is száradnak meg a ruhák… Az út mellett nemcsak húsevő növényekkel találkozhat a látogató, hanem érdekes előadásokat is hallgathat.
Tovább a teljes cikkre>>>

Forrás: eletszepitok.hu

Lepusztult bányavidékből trópusi édenkert


Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.