• Adó 1%

Madarak és Fák Napja 2024

Megosztás

Lezajlott a Madarak és Fák Napja rendezvényünk május 10.-én, amely napnak a madarak és fák védelméről 1902-ben megtartott Párizsi Egyezmény volt az előzménye. Chernel István ornitológus hazánkban már abban az évben megszervezte, az iskolai keretek közzé pedig Apponyi Albert vallási és közoktatásügyi miniszter emelte be 1906-ban. Klebelsberg Kuno 1931-ben külön rendeletben rögzítette a témával kapcsolatos iskolai kötelezettségeket.

Az idén az egyesületünk egy nyitott rendezvényt szervezett felnőtteknek és gyerekeknek. Szakmai lebonyolításra a Madárfigyelő Természetvédelmi Egyesület elnökét, a martfűi származású Hajdú Tamást kértük fel, aki segítőket is hozott magával. Az ő facebookon naponta követhető madárfigyelő és mentő-, természetvédelmi tevékenysége sok felnőttet vonzott a rendezvényre (még vidékről is), a gyerekeket meg a kíváncsiság a madarakról. Néhány percig csodálkozott is az öreg Horgásztanya a sok megjelent látogatón! De aztán minden szépen kialakult.

Kétszer telt meg a Tisza Cipő Horgászegyesület Horgásztanyájának nagyterme. Amíg az érdeklődők egyik fele a Madárfigyelő Egyesület által készített rövidfilmeket nézte meg a feketególyákról és a talajon fészkelő madarakról, majd kérdéseket tehetett fel a szakembernek, addig a többiek kint, a Kistanya előtt színes, érdekes, játékos, tudásnövelő feladatokat oldottak meg az egyesület önkéntesével.
A filmes rész után – már csak felnőtteknek – folytatódott a program. /A gyerekek egy részéért jöttek a szülők, akiktől ez úton is elnézést kérünk a várakozásért. De a gyerekek annyit kérdeztek, olyan sok mindenre kíváncsiak voltak, hogy elhúzódott a benti program. Egyébként külön kiemelte az előadó a martfűi gyerekek sokrétű tudását- és érdeklődését a témában, amiért elismerését fejezte ki a tanároknak/
Hajdú Tamás ismertette az egyesületük megalakulásának előzményét, a folyamatosan bővülő szakmai munkájukat, a Hortobágyi Nemzeti Parkkal közös tevékenységüket. Mindezeket hallva Hajdú Tamásról minden elfogultság nélkül elmondhatjuk, hogy a nap 24 órájából 48 órát tölt a természetben, annak megmentése érdekében. (Vele a Martfű Média készített egy interjút, ami később kerül adásba.)

A meghirdetett madárhang figyelés programot kihagyva a szép számú érdeklődőnek területen folytatódott a rendezvény. A Kérész út végén felállított ismeretterjesztő táblánál ismerkedtek a Szigeti legelő, valamint a Kövér majori kistó természeti-, ökológiai jelentőségével, a terület élővilágával. Kontér Sándor, a terület tulajdonosa mindarról beszélt, amit ő is tesz azért, hogy a terület visszanyerje eredeti növény, és állatvilágát. Elmondta azt is, sajnos sokan figyelmen kívül hagyják, hogy az a terület, a „rét” magánterület, s nem használható bárki által, pláne úgy, hogy a védett madarak költőhelyei, az élővilág megőrzése érdekében fontos területfoltok ki is vannak táblázva, mégsem tartják tiszteletben.

A program csak az idő előre haladta miatt lett abbahagyva, mert az érdeklődés, és az elmondásra érdemes tudnivalók száma még kitartott volna.

Ezen rendezvényünk a Madarak és Fák Napja alkalmából a madarakról szólt. Igyekszünk jövőre a fákról összehozni egy hasonló programot.

A beszámoló végére: miért is rendez egy városszépítő egyesület a Madarak és Fák Napját? Egyrészt a természetvédelem benne van az alaptevékenységünkben, másrészt minden, ami a természetről szól, azzal foglalkozik, az a környezetünk szépségét szolgálja.

Vinczéné Balogh Magdolna
Martfűi Városszépítő Egyesület

Madarak és Fák Napja 2024

Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.