• Adó 1%

Megtisztult a hulladéktól a vezsenyi komphoz vezető út

Megosztás

Megtisztult a hulladéktól a vezsenyi komphoz vezető út Tiszaföldvár és Martfű között
 
Példa értékű összefogás eredményeként 2023. március 21-én a Martfűi Városszépítő Egyesület tagjai és Tiszaföldvár-Homoki Révay György EGYMI diákjai a Víz Világnapja alkalmából közös szemétszedő akció keretében tisztították meg a vezsenyi komphoz vezető útszakaszt Tiszaföldvár és Martfű között.
 
Mint arról korábban (mintegy fél éve) már beszámoltunk, áldatlan állapotok uralkodtak az ősz folyamán „szemétügyileg” ezen a szebb időket is megélt útrészen. Zsákos háztartási hulladék, építési törmelék, elektronikai lomok, üvegek, flakonok lepték el az útszakasz mindkét oldalát, köszönhetően a felelőtlen embereknek. Most a diákok és nyugdíjasok jóvoltából szorgalmas kezek gyűjtötték össze a szétdobált szemetet. Sokszor az árkokban burjánzó bokrokkal, meredek árokfalakkal, szúrós bogáncsokkal is megküzdöttek a hős résztvevők, amiért jutalmul a természet gyönyörű idővel és a korai vadszilva virágzásának bódító illatával jutalmazta meg őket.
 
A két csoport különleges kollaborációja öt évvel ezelőtt kezdődött, amikor is a martfűi nyugdíjasok a karácsonyi ünnepekre a homoki diákokat saját készítésű süteményekkel lepték meg, amit azok egy szép karácsonyi ünnepi összeállítással és műsorral háláltak meg. Azóta évente találkoznak, egymás rendezvényeit látogatják a diákok és nyugdíjasok.
A gyermekek számos nevelő és tanár kísért el, a csoportot Berczi Orsolya oktató vezette, aki elmondta, hogy a nyáron a homoki intézményben látják majd vendégül a martfűi városszépítőket valamint az akkor náluk nyári táborozó iskolásokat is. A diákok oktatásának fontos eleme a természet megismerése, a környezetvédelem, így örömmel csatlakoztak a felhíváshoz.
 
A Martfű Városszépítő Egyesület elnöke Vinczéné Balogh Magdolna kérdésünkre válaszolva elárulta, hogy minden alkalommal öröm a gyermekekkel találkozni, közös programokat szervezni. Az egyesület kilenc éve szervez nyári táborokat is martfűi iskolásoknak, amelynek az idei évben egy különleges kirándulás is része lesz. Ennek keretében Homokra látogatnak majd, ahol tanösvény, játszóterek és különleges programok várják a résztvevőket – köszönhetően a homoki tanároknak, diákoknak. A kapcsolat a Covid járvány idején sajnos szünetelt, de most ismét együtt lehetnek és közösen tehetnek a szebb környezetért. Most éppen a komplejárót teszik rendbe, amely fontos eleme a Tisza élővilágának is. Így kapcsolódik az akció a Víz Világnapjához.
 
Az akcióhoz a védőkesztyűket, szemeteszsákokat, világítós mellényeket és a finom sütiket a martfűiek, a vidám hangulatot, a fürge szorgalmat és az üdítőket pedig a homokiak biztosították.
Reméljük, sokáig ilyen tiszta marad az út, vigyázzunk közös értékünkre!
* * *
Fotók és hír: Dobróka András
Megtisztult a hulladéktól a vezsenyi komphoz vezető út 2023

Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.