• Adó 1%

Nincs élhető jövő ökológiai termelés nélkül

Megosztás

Nincs élhető jövő ökológiai termelés nélkül

MIKÖZBEN BIZONYÍTOTTAN FENNTARTHATATLAN A JELENLEGI GLOBÁLIS ÉLELMISZER-TERMELÉSI RENDSZER, TÉVHITEK TERJESZTÉSE IS GÁTOLJA A VÁLTOZÁST

A közelmúltban több nagy jelentés – legutóbb a Food and Land Use Coalition (FOLU) nemzetközi kutatási konzorcium „A bolygónk egészséges étrendje” című tanulmánya – is megállapította, hogy a világ mezőgazdasági és élelmezési rendszere fenntarthatatlan. Az ENSZ részvételével is erősített együttműködés arra a következtetésre jutott. A jelenlegi termelési- és földhasználati rendszer évente 12 billió dolláros rejtett költséget jelent a környezet és az emberi egészség kárára. Mindemellett az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete az ipari mezőgazdaságot teszi felelőssé a globális klímagáz-kibocsátás jó negyedéért.

A több oldalról is bizonyítottan fenntarthatatlan globális élelmiszer-rendszer ellenére a hazai sajtóban az utóbbi időben is sorra jelentek meg az ipari termelési rendszereket erősítő, és a reális fenntartható alternatívák. Így például a szabadtartású állattartást és az ökológiai gazdálkodást negatív színben feltüntető cikkek.

Az Index a homeopátia elleni hadjárathoz használta fel a biogazdálkodást. Elavult, egyoldalú információk alapján közölt cikket a tojástermelési szektorról, ipari érdekek mentén megerősítve a legfenntarthatatlanabb vásárlási szokásokat. Több orgánum is felkapta azt a friss tanulmányt, amely a biogazdálkodás és a fenntarthatóság kapcsolatát vizsgálta. Azonban a közlések annak megállapításait a kutatási előzményekből kiragadva értelmezték és téves következtetéssel tárták a nyilvánosság elé.

A tévhitek, félinformációk terjesztése a már most tetemes károk mérséklése érdekében elkerülhetetlen agroökológiai változás társadalmi támogatottságát is gyengítheti. Ezért külön is reagáltunk a sajtóban a közelmúltban megjelent cikkekre, amelyek minden esetben figyelmen kívül hagyták az ökológiai ágazat álláspontját.

Egyik első, a sajtó számára is szabadon elérhető kiadványunk számba veszi nemcsak az ökológiai termelési modell jelentősége mellett felsorakoztatott, tudományosan megalapozott legfontosabb érveket, hanem a közvetlen fogyasztói – környezeti- és egészségügyi – előnyöket is.

Ezek közül kiemelendő, hogy a biotermékeknek igazoltan magasabb a vitamin- és omega-3 zsírsav-tartalmagazdagabbak flavonoidokban- és más fontos tápanyagokban. Jóval alacsonyabb a nehézfém-, gyógyszer-, gyomírtószer- és növényvédőszer-szennyezettségük, valamint az öko szántóföldek jobban őrzik a talaj szervesanyag-tartalmát. Így kevesebb széndioxid kerül belőlük a levegőbe – ez hozzájárul a klíma-stabilitás megőrzéséhez. Az ökológiai gazdálkodás nagyobb fajgazdagságot, több természetes élőhelyet őriz meg. A biogazdaságokban 40-64 százalékkal kevesebb nitrát vegyület mosódik a vizekbe, mint a konvencionális gazdaságokban. Tovább a teljes cikkre>>>

Forrás: biokutatas.hu


Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.