• Adó 1%

 Tíz éves a Martfűi Városszépítő Egyesület

Megosztás

 Tíz éves a Martfűi Városszépítő Egyesület.

Ünnepi Közgyűlést tartott a Martfűi Városszépítő Egyesület.

A program elején egy perces néma felállással emlékeztek meg a januárban váratlanul elhunyt Bolvári Boglárka tagtársukról.

A városszépítés „eszménye” a nagyhírű-, ma már 35 éves Törökbálinti Városszépítő Egyesülettől került Martfűre, amikor az első elnök – Pásztor Lajos – Martfűre költözött. Az őt követő Vinczéné Balogh Magdolna – a szülővárosában működő – az 1934-ben alapított Kisújszállási Városvédő és Szépítő Egyesület nyomdokain kezdte vezetni az Egyesületet, és teszi a mai napig. Mindkét egyesülettel őrzik és ápolják a kapcsolatot.

Az alapcéljuk mindig ugyan az: Martfű város esztétikai képének fokozatos fejlesztése, javítása. Ehhez – a fenti cél eléréséért végzett munka megbecsülése érdekében – társult az ifjúság környezet-, és természettudatos nevelése.

Címszavakban az elnök beszámolt a jelentősebb munkáikról.

A városszépítés érdekében a város fő utcáját, a Szolnoki utat több alakalommal egynyári-, évelő virágokkal ültette be az egyesület. Sajnos a körülmények nem kedveztek a növényeknek, a mai napig nem méltó a városhoz az út egy szakasza.
Cserjéket és fákat ültettek az egyesületi tagok külső segítőkkel a Szolnoki út másik oldalán, a Hősök parkjában, pályázatból a Gazdasági városrész játszóterén, ahol Közösségi teret alakítottak ki.

Ez lett a Mol játszótér.

A Heinekentől nyert pályázati pénzeken restauráltatták a Kastélyszálló előtti körágyásban lévő Kövér féle keresztet, és a Tisza partra fedett pihenőket állítottak fel. A Heineken dolgozókkal sok közös órában ültettek, kapáltak, játszótéri bútorokat festettek, stb. Távozásuk érzékeny veszteség az egyesületnek is.

A helyi József Attila Általános Iskolával ápolt jó kapcsolat révén évek óta gyönyörű, értékes rajzok és dolgozatok születnek a Város és Faluvédők Szövetsége által kiírt „Fiatalok az épített és természeti környezet védelméért” pályázaton, aminek az egyesület helyi fordulót is szervezett minden évben, sőt az országos győztes művek pedig minden év decemberét (a karácsonnyal) Martfűn töltötték.
Szintén az iskolához kapcsolódik a Zöld sátor környezet-, és természetvédelmi ismeretterjesztő célja feladatokkal, amelyet a tagok készítettek és adaptáltak más hasonló helyekről.

A gyerekekhez kötődnek a Tisza Cipő Horgásztanyán csodálatos környezetben szervezett Városszépítő Gyermektáborok is, amelyekben délelőtt a város közterületein a parkokban tevékenykednek a gyerekek (ellátásért és pólóért cserében) felnőtt tagjaink felügyelete és útmutatásai alapján, míg délutánként különböző, koruknak, érdeklődési körüknek megfelelő programokon vesznek részt. A táborokba bekapcsolódnak az Iskolai Közösségi Szolgálat 50 óráját töltő középiskolások is.

A Városszépítő táborokon túl szervez az Egyesület természetvédelmi-, szabadidős táborokat is 10 – 16 éveseknek, 2 generációs tábort nagyszülőknek és unokáknak, Civilvezető képző tábort. Ezek költségeit adományokból és pályázatokból fedezik.
Az általános iskolából elballagók évek óta egy Martfű, a mi városunk kiadványt kapnak az egyesülettől (adományból), amelyben Martfű történetén és jelenlegi életét bemutató szövegen és képeken túl megtalálható az az évben végzett minden 8. osztályos tanuló-, és az őket nyolc évig tanító pedagógusok neve is. A kiadványt a helyi média munkatársai készítették az egyesület felvetésére.

A város és az élete, a természet, a Tisza adja a témát a különböző programokhoz, amit az egyesület minden alkalommal nyitottra szervez, azaz minden martfűi lakost szeretettel vár.
Ilyen volt a „Szép szőke szerelmünk a Tisza” természetfilm sorozat alkotóival szervezett közönségtalálkozó; a Tisza élővilágának Emléknapja alkalmából évente rendezett programok; a „130-as vasútvonal (Tiszatenyő – Szentes) 130 éves” emléktábla avatása, és a vasúttal kapcsolatos kiállítás megszervezése; a Legszebb konyhakert program martfűi fordulójának szervezése-értékelése-díjazása; a Tiszai hajóút támogatóinkkal, a kisújszállási, ceglédi társszervezet képviselőivel, stb.

Az Egyesület igyekszik kitekinteni más egyesületek munkájára.

Pályázat útján eljutottak több település, hasonló egyesületéhez is tapasztalatcserére (Szentes, Csongrád, Karcag, Cegléd, Jászberény), s az ott hallottakból, látottakból igyekszenek beépíteni a munkájukba azokat az elemeket, amelyek legjobban beillenek a martfűi körülmények közzé.

Az egyesület méretéhez, személyi állományához igazodva igyekszik kihasználni a pályázati lehetőségeket (évente 5-6 db), és azokat a város érdekében felhasználni.

Az eredményeken túl nehézségeik is vannak. Az idősebbek öregedése, a fiatalok nagyfokú leterheltsége a munkahelyeken, mások közönye, a kész várása. Ennek ellenére a kis csapat igyekvő. A bevált régi programok mellé igyekszenek olyanokat felvenni, amelyek érdeklődésre tartanak számot, és megszervezésük is megoldható. Megbecsülik a segítséget, a közösért végzett munkát értékelik.

Ennek szellemében Elismerő oklevélben részesítették azokat a személyeket és közösségeket, akik legtöbbet tették az egyesületért, egy-egy téma sikerre viteléért, a város arculatának szebbítéséért.

Elismerő oklevelet kapott: Asztalos Árpádné, Balogh Imre, Bélteki Tibor, Földi Edina, Halla és Halla Food Kft., Kossuth Nyugdíjas Klub, Martfű Média és Szöllősi Béla.

Azokat a személyeket szintén Elismerő oklevélben részesítették, akik legszebben megművelték évek óta a társasházuk előkertjeit: Gesztenyesor 11., és 13. Ifjúság út 9., 11., 13. Munkácsy út 124., 126., és a 128. Simon Ferenc út 21. Szolnoki út 84., 86.

Ezen kívül Elismerő oklevelet adtak Fekecs Gábornak, aki konyhakerti növényeket termel példamutatóan az előkertben.
Fehér Imre pedig azért részesült az elismerésben, mert a volt piactérből pénzt és fáradtságot nem kímélve megalkotta Martfű új „gyöngyszemét”. Tevékenységével szintén példát mutat másoknak is.

Az egyesület alapító tagjai Horváth Endréné, Szekeres Mónika Gizella és Tolnai Gábor szintén kapott Elismerő oklevelet.

Köszönetet érdemeltek azok a tagok is, akik – zömmel nyugdíjasok – sokszor félreteszik a testi fájdalmakat, hogy a pályázatokban, vagy a korábban felvállalt projektekben vállalt munkákat teljesítsék.
Elismerő oklevélben részesült: Bolvári Boglárka Családja, Forgács József (volt alelnök) és neje, Halla Istvánné, Hári Antal, Kardosné Kovács Marianna (alelnök). Nagy Sándorné (elnökségi tag), Pálinkás Pál és neje, Pásztor Gyula (elnökségi tag), Tolnai Gábor, Varga András (volt elnökségi tag), Vinczéné Balogh Magdolna (elnök).

Az Önkormányzat nevében Rágyanszky István alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelten az egyesület tagjait, akik a legaktívabbak a város érdekében végzett munkák terén. Gratulált az elismerésben részesülteknek, örült, hogy a környezetüket szépen rendben tartó martfűiekre is gondolt az egyesület. Munkájukhoz gratulált és jó egészséget kívánt a további munkákhoz.

10 éves a Martfűi városszépítő Egyesület

Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.