• Adó 1%

Városszépítés a koronavírus járvány alatt Martfűn

Megosztás

Városszépítés a koronavírus járvány alatt Martfűn.

2020. A koronavírus megjelenése és világjárvánnyá válása. Bizonyára így kerül be a történelembe. Megítélése nem egységes. Vannak, akik a nagy pestis járványhoz hasonlítják, mások egy erősebb influenza járványhoz.

Egy biztos. Felforgatta az életünket! Az egyesületünkét is.

Már elmaradtak programjaink (pl. a Húsvéti Családi Délutánon a kisállat-simogató és kreatívkodás, a Majálison tagjaink és támogatóink megvendégelése egy bográcsos étellel, nem tudtuk folytatni a konyhakertes találkozóinkat), mások ezután maradnak el (Rajzpályázat országos eredményhirdetése Budapesten, a DÖK Nap az általános iskolában a Zöld Sátorral, a ballagáson a Martfű, a mi városunk kiadvány átadása a végzősöknek). Nagy valószínűséggel a 6. Városszépítő Táborunkat sem tudjuk a szokott időben megtartani. Bár ebben még titkon reménykedünk!
A többi „kérdéses” programot fel sem sorolom.

Nem tudtuk a szokásos tavaszi városszépítő munkákat sem elvégezni úgy, ahogy szoktuk. Az egyesület nagy része – akik abban részt szoktak venni, 65 +-sak – így a „Maradj otthon” rájuk is vonatkozott.
A fiatalabb tagjaink – Erdélyi házaspár – átvették a munkák egy részét (háromszögek rendbetétele, a Szolnoki úti zebrafüvek, mahóniák metszése a Kőrizs úttól a Virág útig). S nagy örömünkre – a Kastélyszálló előtti körforgalom rózsaágyásának is akadt „gazdája”. Az arra lakók közül a rózsák metszését tagjaink Bolvári Boglárka és Családja, a kapálást pedig fiatal önkéntesként Lengyel András és családja végezték el. Köszönet nekik!

2020-ra az Önkormányzatnál azon közfoglalkoztatott száma, akik a város zöldterületét szokták ápolni – tovább csökkent. Nagyon úgy nézett ki, hogy a Szolnoki út cserjesora a Virág úttól a Kérész útig – az ott lakók zömének közönye miatt – sem bekapálva, sem megmetszve nem lesz, a koronavírus áldozatává válik! Végül a kapálást csak meg tudták csinálni a „város” emberei, de még ott volt a metszés!

Felhívásunkra, hogy akinek fontos a növények fejlődése, a Szolnoki út – mint Martfű főutcája – látványa, azok segítsenek rendbe tenni – jelentkezett a Játékvár Óvoda és Bölcsőde vezetőnője Turnyánszkiné Enyedi Andrea képviselőnő, felajánlva a segítségüket!
Örömmel fogadtuk! Ez után 5 napon keresztül 4-6 óvónő, dada, bölcsődei kisgyermeknevelő fogott metszőollót, kapát, sarlót, lombseprűt.

Megmetszették a cserjéket a Szolnoki úton a járda és a kerékpárút között, valamint a Green Diszkont melletti ágyásban, a Tisza Parkban (A Műv. Központtal szemben) a két liliomos körágyást megkapálták, és még a Gazdasági városrészen lévő MOL játszótér cserjéinek egy részét is rendbe tették: metszették, gyomtalanították!

Ki szeretném hangsúlyozni! Nem nekünk, vagy nem helyettünk csinálták!
Mi, városszépítők „csak” pályázunk a cserjékre, megcsináljuk az ültetési tervet, és segítünk elültetni! De nem tudjuk felvállalni a folyamatos ápolását, főként nem az öntözését! Minden nagyobb munkák befejeztével átadjuk azt további gondozásra a „városnak”.

De megköszönni, azt megtesszük mindig, mindenkinek, aki tesz a város szépítéséért, hogy valóban az legyen Martfű, aminek mindenki tartja: egy szép, rendezett, élhető kisváros!
Megtettük ezt a Játékvárosoknak is! Örömmel és elismeréssel! A több mint 50 év alatt, amióta emberekkel dolgozom, sok féle, és különböző korú személlyel dolgoztam. El kell ismerni, hogy kiemelkedően fegyelmezettek és fáradhatatlanok voltak! Minden bizonnyal a kisgyermekek edzésben tartják Őket!

Természetesen ne legyen máskor járvány! De jó lenne más évben is együtt dolgozni velük!
Még egyszer köszönjük!

Vinczéné Balogh Magdolna
elnök
Martfűi Városszépítő Egyesület

Városszépítés a koronavírus járvány alatt Martfűn

Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.