2022 év Podmaniczky díjasai

Megosztás

2022 év Podmaniczky díjasai

Podmaniczky FrigyesPodmaniczky Frigyes (1824-1907)
Politikus, író, valóságos belső titkos tanácsos, többrendbeli országgyűlési képviselő, a fővárosi közmunkatanács alelnöke, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja.
1873-tól 1905-ig a Fővárosi Közmunkák Tanácsa alelnökeként sokat tett Budapest fejlesztéséért. Az ekkor elkészült fővárosi általános rendezési tervek alapján épültek ki a körutak és a sugárutak, a dunai rakpartok, három Duna-híd stb. Részlet a Wikipédiá-ból.
Fentiek miatt őt tekintik a városvédők példaképüknek.

2022-ben az alábbi személyek részesülte Podmaniczky díjban.

Branczik Márta
A Budapesti Történeti Múzeum vezető muzeológusa. A Kiscelli Múzeum Építészeti Gyűjteménye leletmentő projektje létrejöttének ötletgazdája.

Herrer-Y M. Caesar
Ybl-díjas építész, Szigetmonostoron 2003-ban alapítója volt a Szigetmonostori Faluszépészeti Egyletnek, melynek azóta is aktív tagja, s mely egyesület a település értékőrzésével, otthonossá tételével foglalkozik.

Péterfi Csaba
A Gödöllői Értékvédő Közhasznú Egyesület megálmodója, alapító tagja. Áldozatos munkája révén újult meg a máriabesnyői Nagyboldogasszony, a Bazilika mellett felállított Grassalkovich-filagória, az Erzsébet park első részében a kálvária és az Erzsébet-szobor, valamint a gödöllői vasútállomáson a Királyi Váró.

Kisújszállás Város Önkormányzata
Hild díjas város, a „Kisújszállás városközpont funkcióbővítő megújítása” című projektjük révén teljes egészében visszaadták annak eredeti szépségét. Azzal, hogy a Piculás Civilházat – korábban Takarékbank – átadták a Városvédő és –Szépítő Egyesületnek, a városi civilélet megbecsülését bizonyítják.

Kocsis István
Több, mint 25 éve a Ceglédi Városvédő és Szépítő Egyesület tagja, 2014 óta vezetője. Vezetése alatt
A vezetése alatt részesült az Egyesület „Cegléd város fejlesztéséért” különdíjban. Évek óta Örökségvédő táborokat szervez a sümegi diákokkal, kezdeményezésére készült el a márvány Pókbangó szobor, a Kannafa, a Testvérvárosok oszlopa.

Nyul Imre
Pedagógus, helytörténeti kutató, 2015 óta tagja a Debreceni Városvédő és – Szépítő Egyesületnek. Elsősorban Debrecen kertségeit kutatja. Eddig 7 könyve jelent ebben a témában.

Somogyi Józsefné.
1986 óta tagja a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesületnek, ahol évek óta alelnökként „a csabaiság” megörökítését és szlovákság létét, jelenét kutatja, pártfogolja, fejleszti. Számtalan kiadvány megjelenésében működött közre szerkesztőként, lektorként.

Tám László
A Pécsi Városszépítő és Városvédő Egyesület vezetőségi tagja, fotóművész. Sok országos fotográfiai rendezvény, valamint nyolc Nemzetközi Diaporáma Fesztivál-, vetítések, kiállítások megszervezése tanúsítja aktív közreműködését Pécs kulturális életében

Vincze Miklós
A 24.hu fiatal újságírója első sorban a főváros kevésbé vagy egyáltalán nem ismert arcát – a „múlót és eltűnőt” kutatja, keresi és mutatja be a széles közönségnek. A még látható és az elenyészőben lévő épített és szellemi örökségnek állít több médiatérben mementót, kritizál, oknyomoz, könyv- és levéltárakban néz utána a valós tényeknek. Különböző módon képes a figyelmet egy-egy fontos ügyre ráirányítani.

Vinczéné Balogh Magdolna

A város civil életének meghatározó alakja, a Martfűi Városszépítő Egyesület vezetője, emellett a Civil Kerekasztal elnöke. A fiataloknak táborokat, ismeretterjesztő programokat rendez, a lakosság, a diákok bevonásával, játszóterek, közpark részletek rendbetételét bonyolítja, a Szövetség pályázatát is évek óta szervezi.

 

A Podmaniczky díj átadása képeken

Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.