Kirándulás egy biotermesztőnél – 2022. szeptember 27-én

Megosztás

Mi a Közösségi gazdálkodás, a Közösségi kosár?
Látogatás egy zöldséges biogazdaságban.

A Martfűi Városszépítő Egyesület NEA pályázatának egyik alpontja keretében meglátogattunk egy biogazdaságot. Itt vegyszermentesen, ugarolva termelik a különböző zöldségféléket. (Ugarolva: azt jelenti, hogy a termőterület egy része nincs hasznosítva, az egy évig pihen, állatok legelnek rajta. Azok trágyájukkal tápanyagot biztosítanak a következő évi növények alá.) Ez az ősi termesztési módszer a vetésforgó részét képezi, amellyel könnyebb megvalósítani a biotermesztést.

Vegyszerek nélkül termesztenek 12-14 féle növényt csepegtető-, és mikroöntözéssel, egyes növényeknél fátyolfóliás takarással bizonyos időszakban (nem csak a hideg, de a földibolhák ellen is).
Figyelembe veszik, hogy a talajukban mely növények fejlődnek kielégítően. Amelyek nem, azokat nem erőltetik. Pl. paradicsomot emiatt nem termesztenek.

Az általuk működtetett Közösségi kosár választékához más termelők is beszállítanak, így kivédik a talaj-, és a munkaerő különbözőségéből adódó kieséseket. Mi is a Közösségi kosár? Erről az alábbi cikkben olvashatnak, melyet egyik útitársunk írt, de bemásolta a háziasszony vallomását, mert annyira találónak érezte.

Vinczéné Balogh Magdolna

Kirándulás egy biotermesztőnél – 2022. szeptember 27-én szakmai kiránduláson vett részt a városszépítők egy csoportja.

Kicsit hűvös, kicsit ködös időben indultunk, de bíztunk benne, hogy kiderül az idő, mire az úticélunkhoz érünk. Az állomás Pusztaszer volt, a Bio Pipacs tanya. Jobb idő lett, de az ősz csak megmutatta borongós arcát. Egy homokos bekötőúton várt minket a kalapos gazdaasszony Arnoldné Óre Zsuzsanna. Elhaladtunk egy füves terület mellett, ahol egy szamár és egy ló legelészett (ők a házi tápanyag után pótló ágazat). Ott jövőre már zöldségtermesztés folyik, most pihen a talaj. Kicsit tovább mentünk, és akkor láttuk az igazi bio-gazdaságot. Szép sorban várták a betakarítást az őszi zöldségfélék. Volt még padlizsán, batáta, bab, sütőtök, saláta és sokféle fűszernövény. Rövid bemutatót tartott a kedves Zsuzsa asszony, minden szavában a környezetünk iránti aggódás, a Földanya iránti szeretet érződött. Egy olyan gondolkodásmóddal ismerkedtünk, amely még sajnos ritka, pedig feltétele lenne a bolygónk megmenekülésének a profitéhséggel szemben.

Idézem a honlapon olvasottakat, mert a tájékoztatás nagyon szép, és közel kerül a látogatók szívéhez:

„Amikor bekanyarodnak hozzánk és a kb. 150 m erdei úton elérkeznek az egy holdas Pipacs Tanyához, megérezhetik azt az atmoszférát, amit mi éreztünk 2003. februárjában, amikor először álltunk itt. Mi, az öt gyermekből álló nagycsalád elhatároztuk, hogy megvesszük ezt a tanyát és célul tűztük ki a saját és egyben vendégek részére kiépíteni, valamint ökogazdálkodást folytatni. A tanyánk négy vályogépítésű épületből áll. Egy régi parasztházból, amit vendégházként működtetünk, egy melléképületből, ami nyári konyha funkciót tölt be, ólakból a jószágoknak és a mi új építésű lakóházunkból. Jelenleg néhány tyúk, kacsa, liba, mangalica malacok és néhány rackajuh lakja az ólakat. A tanyaterület egyharmadán burgonyát, vegyes zöldségeket és takarmánynövényeket termesztünk éves váltásban.

2013 tavaszán arra az elhatározásra jutottunk, hogy nem fogunk tovább a piac bizonytalanságával küzdeni, hanem szeretnénk inkább olyan családok számára termelni, akik megbíznak bennünk, szeretnének hetente friss biozöldséget kapni és egy tudatos közösséghez tartozni. Egy ilyen közösség által a mi megélhetésünk biztosabbá, termelésünk átláthatóbbá válik, a családok asztalára pedig elérhető áron kerülnek egészséges, szezonális biozöldségek! Ezekkel a családokkal egy szezonra megállapodást kötünk. Összeállított zöldségdobozainkat heti rendszerességgel szállítjuk Kistelekre és Szegedre.

A biogazdálkodás részünkre egy saját elhatározáson alapuló tudatos gazdálkodási forma, melyet a Biokontroll Hungária Kht. ellenőrzése mellett végzünk. A kertünkből kikerülő és vendégeink számára is elérhető zöldségeink vegyszer- és mesterséges talajjavítószer mentesek.
Számunkra nagyon fontos az élelmiszer “tisztasága” mellett a környezetünk – mind növényzet, mind állatvilág – egyensúlyban tartása, annak minél természetesebb mivoltának megőrzése.
Háziállataink kiválasztásánál az ellenállóbb ún. őshonos fajtákat részesítjük előnyben, mint pl. a mangalica sertés, racka juh, gyöngytyúk…

Szennyvizünket egy ún. növényi tisztító berendezés tisztítja, s ennek elengedhetetlen feltétele, hogy tisztítószereinket nagy gondossággal válasszuk meg. Háztartásunkban nagy előnyt élveznek a bio, ill. biológiailag könnyen lebomló szerek.

Ezt az életformát, melyben magunk is folyamatosan bővítjük tudásunkat, szívesen megosztjuk minden hozzánk érkező vendéggel, és örülünk bármilyen felénk irányuló érdeklődésnek.”

Biliczné Gyöngyi

Kirándulás egy biotermesztőnél

Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.