Cegléd névadó fái a városszépítőktől remek ötlet Ceglédről

Megosztás

Cegléd névadó fái a városszépítőktől, remek ötlet Ceglédről!

A Városvédő-, és szépítő mozgalom “életkorát” nehéz lenne meghatározni. Már a 2. világháború előtt is tevékenykedtek a települések szépítésére, a helyi értékek védelmére szerveződött csoportok. Az 1980-as évektől a “mozgalom” felerősödött, majd minden nagy-, és kistelepülésre kiterjedt.

Ezek az egyesületek – főként tapasztalatcserére – keresték egymás társaságát. Megalakult a Szövetségük (Hungaria Nostra), erősödtek a kapcsolatok.

Nekünk is vannak baráti egyesületeink, akikkel rendszeres kapcsolatot tartunk, találkozunk.

Ilyen a Ceglédi Városvédő és Szépítő Egyesület is. Máskor is osztottam már meg egy-egy érdekesebb programjukról információkat.

Íme a legújabb.

A cikkben részletesen le van írva, és a fotókkal dokumentálva egy igazi ceglédi vonatkozású esemény!

Gratulálunk nekik!

A Városvédő és Szépítő egyesület kezdeményezésére 1995. óta, a mindenkori önkormányzattal közösen megemlékezünk Cegléd várossá nyilvánításának napjáról.

A hivatalos, a protokolláris rendezvényeken túl, az egyesület minden alkalommal igyekszik minél emlékezetesebbé tenni a jeles évfordulót.

Idén hosszabb utánjárás után Dr. Ecseri Károly egyesületi tag, olyan keskenylevelű fűzfacsemetéket ajánlott fel a városnak, amiknek nevéből Cegléd neve is „eredeztethető”. Ezek helyét egy helyszínelő bizottság a Malom térre jelölte ki.

Május 6-án az ifjúsági tagozat számos tagja felnőttekkel együtt elültették a kis fákat.

Május 7-én Hegedűs Ágota alpolgármester asszony jelenlétében, kis átadási rendezvényre került sor. Kocsis István elnök köszöntötte a megjelenteket, majd felkérte Dr. Ecseri Károlyt, tartson egy kis ismertetőt a fűzfákról.

Az elültetett keskenylevelű ciglefüzekről (Salix elaeagnos ’Angustifolia’) érdemes tudni, hogy 2-3 méteres magasságúra és szélességűre megnövő cserjék. Leveleik szálas-lándzsásak, alakjuk a levendula levelére emlékeztet. A levelek felső oldala sötétzöld, a fonáka viszont sűrűn fehéren molyhos. Virágzata jelentéktelen, barkáival nem díszít, viszont bordós vesszői télen; sárga őszi lombszíne pedig október végén nyújt esztétikai élményt.

Ennek a fajtának a nemesítés során sikerült a vízigényét is csökkenteni, ezáltal egy átlagos (nem homokos) talajban is jól érzi magát, és rövidebb aszályos időszakot is elvisel. A várostűrő képessége is megfelelő és méretéből adódóan akár házikerti felhasználásra is javasolt.

Ezt követően Diósi Pál, és Diósi Árpád leleplezték a Józsa Andrással együtt készített emlékoszlopot.

Az elnök befejezésként kiemelte, hogy az egyesület jelszava, az „együtt a városért” nem csak egy szép gondolat, hanem Cegléd hagyományait megőrző cselekvés is.

Kocsis István

Cegléd névadó fái a városszépítőktől, remek ötlet Ceglédről!

Cegléd névadó fái a városszépítőktől

Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.