Ismét dobozba került a Városszépítő Gyermektábor tábla. Befejeződött a 9.

Megosztás

Szokásos „helyünkön” – a Tisza Cipő Horgásztanyán, nagy köszönet érte ezen a helyen is – ismét megrendeztük az Egyesületünk Városszépítő Gyermektáborát.

A résztvevők összetétele hasonlóképpen alakult az eddigiekhez. A „volt iskolás” táborosaink már középiskolásként jöttek az 50 órás önkéntes munkát (IKSZ) letölteni. Hogy közülük már olyanok is voltak, akiknek megvolt a kötelező óraszám, de jöttek a barátok, a tábor kedvéért? – már megszoktuk és nagyon örülünk neki.
Voltak ismeretlenek, akiket sajnáltuk, hogy csak most jöttek először, mert annyira szimpatikusak voltak, s maximálisan elégedettek voltunk a munkájukkal.

Az általános iskolás táborozókból is voltak olyanok, akik már a 2.,3.  táborunkba jöttek , de zömük az „apró-népből” került ki, azaz, most lesznek 5. osztályosok.  A régiek nagyon jól érezték magukat, másoknak szokatlan volt még ez az elfoglaltság.

Az idén is igyekeztünk a kezünk nyomát ott hagyni, ahol igény volt rá, és képesek is voltunk a kivitelezésére.
Örömünkre szolgált, hogy a Művelődési Központ munkatársai kint- és bent ismét hasznunkat látták, de – ami egy nagy feladat volt – rendbe tettük a Gyurcsek Ferenc Szabadtéri Kiállító terét és a Szent István park Gyurcsek szobrainak kőtalapzatait. Úgy éreztük, igazi városszépítő feladat volt.
Ismét tevékenykedtek a gyerekek a strand/kemping területén is. Itt is meglátszott a kezük nyoma. Cserébe lehetett strandra menni péntek délután.

Mindig egy izgalmas téma: az ebéd. Halla és Tsa. Bt. – maximálisan igazodott az idén is a gyerekek ízléséhez. Tartalmas levesek, finom fő fogások (pl. rántott hús így-úgy, gombóc, és bolonyai, stb.), majd desszert (sütemény, fagylalt, dinnye, stb.). Nagyon finom volt minden!

S a délutánok: volt szó a vadászat jelentőségéről, a hazai vadállatokról, az idomított kutyák hasznáról. Velük egy mini bemutatót is tartott Krem Máté, aki az IKSZ-es évek után már tagunk. A kamionozásról-, a kamionos életről is kaptunk élő beszámolót sok-sok különleges fotóval egy hölgytől – aki kamionozott – , ami még érdekesebbé tette a programot. Köszönet érte Szabóné Évikének. S a felújított Maci múzeum is nagy élmény volt! Sok látnivaló, kedves idegenvezetés! Egy délután – kicsik és nagyok – az ENSZ 17 pontjáról hallottak és beszélgettek, amelyek megvalósulása segítené a Földet, annak minden lakóját ahhoz, hogy még nagyon sokáig élhető maradjon a bolygónk. 

A hetet – szokás szerint – szalonnasütéssel fejeztük be, ahová vártuk – és jöttek – a gyerekek szülei, testvérei is. Itt kiértékeltük a hetet, ismerkedtünk, a régiekkel közös élményeket elevenítettünk fel.

Meg kell említeni rendszeres adományozóinkat. Vannak, akiket névvel, mások nem kérték. Tehát: nyársaláshoz tökéletes szalonnák és virsli, Kovács Zsolt Zöldségboltjából a szalonnasütéshez elmaradhatatlan hagyma, paradicsom, paprika, s a végére a Kehely Cukrászdából sós masnik, és finom, vegyes ízű lekváros sütik. Mindenkinek nagyon köszönjük! Finom volt, sikere volt, elfogyott!

Hogyan tovább?? Jövőre a 10. tábor következik! Biztosan megtartjuk! Szólunk majd a régieknek, hívjuk őket dolgozni, nosztalgiázni, várjuk a „kicsiket” is, akik nélkül unalmas lenne a tábor. Ismét együtt leszünk, s bizony majd szót ejtünk a „hogyan tovább”ról is, hiszen a jelenlegi szervezőgárda kiöregszik már az effélékből. De azt tapasztaljuk, hogy szükség van az ilyen programokra, sokan szerették régebben és most is. A szervezés megújítására pedig várjuk az ötleteket, a jelentkezéseket. Addig még van idő, lehet rajta gondolkodni! Már csak azért is, mert többen búcsúztak úgy, hogy ”jövőre is jövünk!”

Vinczéné Balogh Magdolna

Városszépítő Gyermektábor 2023.07.

Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.