• Adó 1%

Tapolcai találkozó 2023

Megosztás

Ráday Mihály Város – és Faluvédő Szövetség (Hungari Nostra) XL. Országos Találkozója és Szakmai konferenciája.

Tapolcán – festői szépségű városban a Balaton partján – rendezték meg az Országos Szakmai Konferenciát, július 13-15-ig, amely beépült a Veszprém-Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozatba. A Találkozón a Martfűi Városszépítő Egyesület 3 fővel képviseltette magát: Vinczéné Balogh Magdolna elnök (a Szövetség választmányának tagja), Nagy Sándorné egyesületi titkár és Erdélyiné Baranyi Ildikó elnökségi tag.

A rendezvény a Tamási Áron Művelődési Központban kapott helyet. Oda érkezésünk (ami a MÁV-nak köszönhetően elég körülményesre sikeredett) és a regisztráció után városnéző sétára invitáltak bennünket. Ezután Fiatalok az épített és természeti környezetért és A 40 éves Tapolcai Városszépítő Együttes története című kiállítás megnyitóján vettünk részt.

17 órakor kezdődött a Szakmai Konferencia megnyitója, melyet Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési fejlesztési miniszter, a konferencia fővédnöke nyitott meg.

Köszöntőt mondott még:
Dobó Zoltán Tapolca város polgármestere.
Dukrét Géza a Patriumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság vezetője Nagyvárad
Dr. Nagy Gergely az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság elnöke
            (ICOMOS: Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa
Bődi Lídia a Ráday Mihály Város és Faluvédők Szövetség alelnöke

A köszöntőket követően különleges esemény volt a Szövetség vándorzászlójának behozatala, amelyre minden rendező város /egyesület felköti a szalagját. Tapolcán a 40. került fel.

A köszöntők után Navracsics miniszter úr előadását hallgatta meg a konferencia a Veszprém- Európa Kulturális Fővárosa projektről, majd a Tapolcai Musical Színpad műsora szórakoztatott bennünket.

A második nap délelőtt zajlott a Plenáris ülés. Kiváló előadókkal és nagyon érdekes témákkal Pl. kulturális értékek megismertetése, a közösség szerepe az örökségvédelemben, a Veszprémi vár felújítási munkálatai, a Keszthelyi temetőkápolna restaurálása.

Ebéd után szekció ülésekkel folytatódott a szakmai program. Mi, az Ifjúsági szekció munkájában vettünk részt /Nagyné Jutka és Erdélyiné Ildikó személyében/, valamint a Környezetvédelmi szekcióban, ahol Vinczéné Balogh Magdolna elnök asszonyunk volt a szekció vezetője. Az üléseken elhangzott előadások alapján a vezetők javaslatokat fogalmaztak meg, és elfogadás után a sajtótájékoztatón beszámoltak az elfogadott ajánlásokról.

Ezután a szakmai program zárása következett, majd a Podmaniczky díjak átadása, valamint a Jubiláló egyesületek részére oklevél átadása. (Nagyon sok egyesület már 35, 40 éves.)

A vándorbot is átadásra került, melyet a Ceglédi alpolgármester asszony, és Kocsis István a Ceglédi Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke vett át, ugyanis 2024-ben Cegléd városa rendezi meg az Országos Konferenciát.

Az ünnepélyes átadások után a Batsányi Néptáncegyüttes fergeteges műsorával kápráztatta el közönséget.

Polgármesteri fogadás és vacsora zárta az estét.  Vacsora után kötetlen beszélgetések és eszmecserék folytak.

Szombat, az a kirándulásoké volt, több helyre lehetett jelentkezni. Elég nehéz volt a választás, mert csodálatos helyekre lehetett menni pl: Nagyvázsony-Veszprém, a Káli- medence, Sümeg, és Tapolcát lehetett választani. Mi a Nagyvázsony-Veszprém utat választottuk, amit nem bántunk meg. Megnéztük a felújított Kinizsi várat, a Veszprémi várat és sétálás közben megnéztük Veszprém nevezetességeit.

Ebéddel fejeződött be a kirándulás és onnan már mindenki hazafelé indult. (A vonatok késése miatt a visszaút is rossz emlék.)

Nagyon tartalmas három napot töltöttük Tapolcán, sok új információval gazdagodtunk, amit reméljük mi is tudunk majd hasznosítani. Nagy-nagy köszönet a rendezőknek – a 3 napos program fő szervezőjének, Vargáné Editkének – az érdekes előadásokért, a finom ételekért és a zökkenőmentes lebonyolításért.

 

                                                                   Nagy Sándorné, Erdélyiné Baranyi Ildikó

 

U.i.: A 3 napos programon 41 településről 202 fő településvédő és szépítő tag vett részt, valamint 76 fő előadó, vendég, stb.

A fotók az események sorrendjében szerepelnek.


Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.