• Adó 1%

Jutalomként Tokaj-Hegyalján jártunk néhányan

Megosztás

Szokatlan felajánlást kapott a Martfűi Városszépítő Egyesület. Egy adományozó – aki figyelemmel kíséri munkánkat – felajánlotta, hogy – döntésünk szerinti helyre – a saját mikrobuszával elvisz bennünket, és vissza. Tokaj-Hegyalját választottuk. Nem elsősorban a jó bora miatt, hanem a sok látnivaló, kultúrtörténetileg jelentős emlékei miatt. Rövid összefoglaló az utunkról.

SZERENCS, Rákóczi vár. (1., 2. kép) Példát láthattunk arra, amikor egy vár a helyi lakosság szolgálatába van állítva. A Zempléni Múzeum, szálloda, Helytörténeti kiállítás, 860 ezer db-s képeslap gyűjtemény, kiállító terem található a 16. században épült vár falai között.

A Református templom (4.kép)amelyről már a 13. században is említést tesznek, Szerencs legrégebbi temploma. Falai között választották Bocskai Istvánt Magyarország fejedelmévé. A Rákócziak életében is fontos szerepet töltött be. Márványszarkofágjában Rákóczi Zsigmond nyugszik, a harangja Rákóczi György fejedelem ajándéka.

Görög katolikus templom (5.) egykori híveit – a ruszinokat – a Rákócziak telepítették be a harcok, a járványok miatt lecsökkent létszámú helyi lakosok mellé az 1700-as évek elején. Diadalívében hatszintes, gazdagon díszített ikonosztáz van. (Több emléket őriznek a régmúlt időből.

MONOK, Kossuth emlékhelyek. Születésének évfordulóján mentünk, így egy okkal több volt, hogy koszorúzzunk is. Mi a Kossuth parkban felállított, az ország egyik legszebb, több mint 170 település adományozásából fedezett Kossuth szobrát koszorúztuk meg, amelyet Kisfaludy Stróbl Zsigmond készített. (6. kép)

Bementünk Kossuth Lajos szülőházába is, amely ma már teljes egészében (nem csak az általuk lakott rész) az ő emlékének van szentelve. Részletes tájékoztatót kapunk szinte minden tárgyról!
Helytörténeti gyűjtemény – Tájház megtekintésével bepillanthattunk a környék lakosainak háború előtti életébe. Sok azonosságot fedeztünk fel az Alföldi Tájházak anyagával.

Az Andrássy kastély egy kuriózum! Falai között sokáig iskola működött. Nem semmi élmény lehetett a valamikori bálteremben, a freskókkal gazdagon díszített falakra felerősített bordásfalon tornázni! (7. kép) A település lakói büszkék arra, hogy ott született és abban az iskolában tanult Németh Miklós rendszerváltó miniszterelnök is.

TÁLLYA Evangélikus Templomában keresztelték meg Kossuth Lajost. A településen sok szép épület hirdeti a gazdag zsidó borkereskedők jelenlétét. A Rákócziak is itt hagyták névjegyüket. Volt kúriájuk (9. kép) EU-s források felhasználásával vált a település kulturális központjává.

A szállásunk is itt volt. Azt nem tudjuk, hogy a rendszerváltás előtt milyen volt a vendéglátás Tállyán, de a mostaniról csak jót lehet mondani. A kb. 1900 fős településen – amelynek Ferenc Ferdinánd anno városi rangot adományozott a kiváló borai miatt – egymást érik a borkóstolásra kialakított pincéken túl a minőségi szálláshelyek is, amelyek étkezéseket is kínálnak.

Tállya a Világörökség része. Meghatározott hagyományos szőlőfajtákat termeszthetnek: pl. furmint, hárslevelű, sárgamuskotály. Ide ne menjen olyan személy, aki csak a vörösbort szereti, mert nem kap egyetlen pincében sem. Nem kaphat az eredetvédelem miatt! (8., 10. kép)

Másnap egy kis néprajzzal kezdtük a napot. RÁTKA, Német Nemzetiségi Tájház. (11.,12. kép) A Szabadságharc bukása után az elkobzott Rákóczi birtokok osztrák kézbe kerültek. A harcok, a járványok miatt elnéptelenedett településre német/sváb lakosokat telepítettek be. Az ő építkezési szokásaikat, hagyományaikat, öltözködésüket, mindennapi életük használati tárgyait lehet megtekinteni (és gondolatban összehasonlítani az alföldi ember életének tárgyaival) az 1824-ben épült parasztházból kialakított tájházban. Udvarán közösségi célokra kemence, fedett rendezvénytér, szociális épület épült EU-s forrásból.

MÁD, zsidó hagyományok. Rátka német hagyományainak nyomai után Mád híres zsidó hagyományait tekintettük meg. Pontosabban a kibővített Tokaj-Hegyalja volt zsidólakosságának emlékeit. Mád, Tokaj, Sátoraljaújhely, Olaszliszka és környékén kialakították a Csodarabbik útja (13. kép) nevű emlékező, ismertető, tisztelgő, tájékoztató zarándok útvonalat, Mád központtal. Itt – a legmodernebb eszközökkel – megtekinthető a magyar és zsidólakosság közös élete (békességben élve őrizte mindkét náció saját hagyományait, kultúráját), a zsidóság hagyományai, ételei, mindennapi életük jellemző rituáléi.

A romjaiból a közelmúltban újjáépített, és Európa Nostra díjjal kitüntetett Zsinagóga (14., 15. kép) falai között ismerkedtünk a számunkra ismeretlen, de sok érdekességet rejtő zsidóélettel. Majd a Zsidótemetőt (16. kép) néztük meg, ahol a jellegzetes – más településeken is látható – zsidósírkövek között nézelődve fejeztük be ennek a mára letűnt világnak a megismerését.

TOKAJ, Tokaji Múzeum. (17. kép) Aki betér ebbe a copfstílusban 1790 körül épített, kívül-belül gazdagon díszített volt görög borkereskedőházba (18. kép), teljes áttekintést kap nem csak Tokaj múltjából, hanem a környék azon nevezetességeiből is, amely ismertté és naggyá tette Tokaj-Hegyalját.

Csak két dolog. A 200 éves, széles falépcsőn feljutva a padlástérbe, olyan gyűjteményt találni a népi díszítőművészet minden ágából, amire kevés helyen van példa, ha egyáltalán van (20.,  21. kép), de a múzeumban ezen kívül megtekinthető egy neves esperes egyházművészeti gyűjteménye is. (19. kép)

Feltétlenül meg kell említeni. Itt is, mint minden településen, minden bemutatóhelyen olyan színvonalas, jó stílusban és jó érzékkel előadott tájékoztatókat kaptunk, amilyennek elképzeli az ember az ilyen témájú szolgáltatásokat.

Nagyon sok jó élménnyel gazdagodva tértünk vissza a mindennapi élet dolgai közzé. Mindenkinek jó szívvel ajánljuk ezt a rövid, de tartalmas útirányt. Köszönjük támogatónk nagyvonalúságát!

Vinczéné Balogh Magdolna

Martfűi Városszépítő Egyesület


Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.