„Segítsünk a Földnek” – „Sok kicsi sokra megy”

Megosztás

Egész napos program a városszépítőknél a környezetvédelem nagy problémáiról elméletben és gyakorlatban

Globális felmelegedés: melegedő tengerek – pusztuló korallok; egyre északabbra vonuló kártevők és kórokozók; olvadó gleccserek és jégtáblák – a jegesmedvék életterének csökkenése; az átlaghőmérséklet vészes növekedése – az emberek számára élhetetlenné váló területekről való elvándorlás stb.

Túl a 8 milliárdon – a bolygónk túlnépesedése; a szinte megállíthatatlannak tűnő szemétáradat; az átlagember számára felfoghatatlan nyomor és esztelen luxus; éhezés és csak Magyarországon kb. 1,8 millió tonna élelmiszer a kukákban stb.

Hosszan lehetne sorolni mindazokat a tényeket, amelyek nem csak a tudósokat, szakembereket, hanem a felelősen gondolkodó Földlakókat is foglalkoztatják. Akik túllátva az önös, pillanatnyi profit- és élvezethajszoláson, gondolnak a következő nemzedékekre is, azaz saját gyerekeik, unokáik, leszármazottjaik jövőjére. Akik felelősen gondolkodnak, élnek és cselekszenek.

E gondolatok jegyében pályáztunk és nyertünk. Ezekről a témákról hallgattak előadásokat, vetítéses képekkel illusztrált ismertetőket a rendezvényen résztvevők. A városszépítősökön kívül a város más civilszervezeteinek tagjai, sőt – mivel a téma kapcsolódott az általános iskolában folyó Fenntarthatósági Hét témájához – egy-egy 5. és 6. osztály tanulói is részt vettek a programon.

Elsősorban a „Segítsünk a Földnek” és a „Sok kicsi sokra megy” szlogenek jegyében lett összeállítva a délelőtti elméleti, a déli ebéd és a délutáni gyakorlati „foglalkozás”.
Szó esett – többek között – a környezetvédelem fentebb is említett nagy problémáiról, az ENSZ 19 pontjáról ezek ellensúlyozására és a hulladékcsökkentés 10 pontjáról.
Az ételpazarlás, a maradékfelhasználás jegyében készült a háromfogásos ebéd, délután pedig „Amit nagyanyáink még tudtak és alkalmaztak”: gazdaságos, egyszerű háztartási praktikák kerültek szóba, közben a háztartásokban alkalmazott vegyszermennyiség csökkentése érdekében ismerkedtek régi-új szerekkel és azok felhasználhatóságával a résztvevők. De készültek fóliazacskók helyett textil bevásárlószatyrok, papírtörlőket, -szalvétákat kiváltó textilkendők is.

A téma iránt érdeklődők figyelmébe: rövid időn belül az egyesületünk honlapján (varosszepito-martfu.hu) az egésznapi program „írásba foglalható része” fel lesz töltve.

Mindez nem jöhetett volna létre a Miniszterelnökség pénzügyi kerete, a Nemzeti Együttműködési Alap pályázata nélkül, amely kezelője a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Vinczéné Balogh Magdolna


Megosztás

Hozzászólások

hozzászólás

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.